Gazdaság

Továbbra is élénk az érdeklődés a lakáspiacon, amit növelnek az otthonteremtési támogatások

Olcsóbb területek térnyerése

A lakáspiac forgalma idén is töretlen, az új építésű és használt lakások iránt is egyaránt nagy a kereslet, azonban sokaknak dilemmát okoz a megfelelő lakás kiválasztása hosszú távra – tájékoztatott az OTP Ingatlanpont közleményében tegnap.

Továbbra is élénk az érdeklődés a lakáspiacon, amit növelnek az otthonteremtési támogatások
Továbbra is élénk az érdeklődés a lakáspiacon, amit növelnek az otthonteremtési támogatások
Fotó: MH/Katona László

A lakásárak növekedése, a járványhelyzet és a sokrétű otthonteremtési támogatások is átformálták a döntési preferenciákat. A kutatás szerint a legfontosabb szempontok továbbra is a környék kiválasztása, az új otthon mérete, a harmadik tényező pedig, hogy a vásárló új építésű ingatlant is meg tud-e venni – a szempontok miatt azonban sokaknak le kell mondaniuk elképzeléseik egy részéről, és kompromisszumot kell kötniük pénzügyi lehetőségeikhez mérten. A döntésben fontosabb az adott ingatlan elhelyezkedése, mint az állapota.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elem-zője szerint rugalmasak vagyunk, ha az eredeti elképzeléseinkhez képest valamivel olcsóbb környéken találunk olyan ingatlant, ami minden egyéb elvárásunknak megfelel, évek óta kimutatható az olcsóbb területek térnyerése. Kiemelte, számos otthonteremtési támogatás érhető el jelenleg, ami megkönnyíti a beruházást, az új építésű lakásokra a Zöld Otthon Hitel vagy az általános lakáscél­ra felhasználható csok.

Elképzelhető Valkó Dávid szerint még az is, hogy a felújítási támogatás miatt egy rosszabb állapotú lakás is könnyebben tűnik jó megoldásnak, sőt az emelkedő lakásárak miatt egy jó áron megvásárolt felújítandó ingatlan akkor is megőrzi az értékét, ha a korszerűsítés éveket csúszik vagy akár el is marad.

Kapcsolódó írásaink