Gazdaság

Külhoni Gábor Dénes-díjat vehetett át Pardi Norbert

Vakcinakutatás

Pardi Norbert biológus, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa vehette át a külhoni Gábor Dénes-díjat pénteken Budapesten. A Gábor Dénes-díj a magyar géniusz, a magyar alkotóerő teljesítménye előtti egyik legértékesebb közösségi elismerés – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntő beszédében.

Köszönet érte a Novofer Alapítványnak a több évtizedes önzetlen, áldozatos és szakszerű munkájáért, amely a Nobel-díjas fizikus nevéhez illő rangot és súlyt teremtett a díjnak – tette hozzá. Kövér László kiemelte: a járvány ellen vívott globális harc két fontos szereplőjének mondunk köszönetet. A tudásért és a tapasztalatért, amelyet hosszú éveken át keményen dolgozva szereztek meg. Az innováció fontos, a koronavírus-járvány ügyében pedig szó szerint életbevágó – hangsúlyozta a házelnök.

Az eseményen részt vett Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus is. Karikó Katalin emlékeztetett arra, hogy tíz éve dolgozik együtt Pardi Norberttel, aki nélkül nem lenne vakcina. Nagy szerepe volt ugyanis abban, hogy a módosított mRNS milyen „csomagolásba” került, ő végezte az első kísérleteket, az ő publikációi hívták fel a figyelmet a vakcinára. A kuratórium Pardi Norbertnek azt a teljesítményét szeretné díjazni, amellyel tudását a gyakorlatba ültetni segítette – mondta Bendzsel Miklós, a díjat odaítélő Novofer Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Kapcsolódó írásaink