Gazdaság

A falusi házak és a lakótelepi panelek árából lehet többet alkudni az ingatlanpiacon

Javuló hitelképesség

Egy év alatt összességében valamelyest romlott a vevők alkupozíciója. Míg a múlt év végén a piac inkább kivárt, részint az akkor frissen bejelentett otthonteremtési támogatások januári indulására várva, addig most a statisztikai adatok és az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján is kitart az ingatlanpiac lendülete.

A falusi házak és a lakótelepi panelek árából lehet többet alkudni az ingatlanpiacon
A falusi házak és a lakótelepi panelek árából lehet többet alkudni az ingatlanpiacon
Fotó: MH/Purger Tamás

Míg 2020 őszén a vevők országos szinten átlagosan 6,1 százalékos árengedményt értek el az alku eredményként, addig egy évvel később (2021. szeptember–november) már csak 5,2 százalékot faraghattak átlagosan az árakból – közölte tegnap az OTP Ingatlanpont. „A községekben található házak vagy a fővárosi panellakások esetében valamelyest növekedett az elérhető árengedmény mértéke. Utóbbiak esetében azért, mert a lakótelepi lakások árai csúcsközelbe érhettek, több ugyanolyan típust is kínálnak eladásra, a bőségesebb választék pedig szintén a vevőknek kedvez” – mondta a közlemény szerint Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője

. A Duna House közleményéből pedig az derül ki, a közvetítőhálózat vezetése szerint az idei tapasztalatok alapján aktív piac várható 2022-re is, amelyhez nagyságrendileg százötvenezer tranzakciót becsülnek. A lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi csok, a Zöld Otthon Program vagy a babaváró pedig tovább élénkíthetik a forgalmat. A kereslethangsúlyos piacon azonban így is további áremelkedés várható, általánosságban öt–tízszázalékos, régiótól, elhelyezkedéstől és lakástípustól függően eltérő mértékben. A határidős és kifutó otthonteremtési támogatások növelhetik a hitelezést. Az alacsonyabb jövedelműek hitelképessége a januártól magasabb minimálbér és garantált bérminimum miatt javulhat, de ez jelentősen nem növeli meg a hitelállományt.

Kapcsolódó írásaink