Gazdaság

A méhészek a sikeres mezőgazdaság kulcsai

A közétkeztetési törvény lehetőséget teremt arra, hogy a termelők helyben értékesítsenek, és jó minőségű, hazai élelmiszerek kerüljenek az étkezők asztalára

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket az egész ország területén értékesítheti, és komoly adminisztratív könnyebbséget jelent, hogy bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalában megszűnt az eddig szükséges különengedélyezési eljárás.

A méhészek a sikeres mezőgazdaság kulcsai
Komoly támogatás segíti a méhészek nélkülözhetetlen munkáját
Fotó: MH

A méhészet a magyar mezőgazdaság sokszínű és kiemelten fontos ágazata, jelentős mind gazdasági, mind környezeti szempontból, hiszen Európában a növényfajok 84 százaléka és az élelmiszer-termelés 76 százaléka függ a házi- és vadméhek általi beporzástól – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szombaton Szentlőrincen, a Baranyai Mézes-Mázas Napokon.

Az AM sajtóirodájának hétvégi közleménye szerint Erdős Norbert elmondta, az AM kiemelt figyelmet fordít a méhészeti ágazat továbbfejlesztésére és támogatására és a kistermelői rendelet módosításai és az új közétkeztetési kormányrendelet jelentősen segítik a baranyai méhészek termékeinek értékesítését is.

Az államtitkár megnyitóbeszédében szót ejtett a kistermelői rendelet módosításáról is, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy május végétől bővült az értékesítés lehetősége. A kistermelő az általa megtermelt alapterméket, valamint az alaptermékből általa előállított élelmiszert saját gazdasága mellett az egész ország területén értékesítheti a fogyasztónak, továbbá kiskereskedelmi vagy vendéglátó létesítménynek.

A közlemény szerint szintén komoly segítség a méhészeknek is, hogy megszűnt bizonyos élelmiszerek kiskereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges különengedélyezési eljárás. Ma már a FELIR azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a területileg illetékes jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet.

Erdős Norbert szót ejtett a szep­tember 1-jén hatályba lépett, a közétkeztetésről szóló vonatkozó kormányrendeletről, amelynek értelmében a közétkeztetésben 2022-től legalább hatvan százalékban közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, amely lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült, helyi ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára. Két év múlva ezt az arányt nyolcvan százalékra kell növelni, amely megfelelő felkészülési időt ad az ellátási láncok és a konyhák átállására.

A közétkeztetési rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztésével helyzetbe kerülnek majd a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer-előállító kis- és középvállalkozók. „Ezzel elérhetjük a vidéken élő emberek életszínvonalának növelését, valamint a magyar emberek jó minőségű, megbízható élelmiszerekkel történő ellátását” – tette hozzá.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a hazai méhészek komoly támogatást kapnak, hiszen méhcsaládonként ezer forintot igényelhetnek méheik egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez. A tavalyi évben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében csaknem egymilliárd forint jutott számukra a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében – olvasható a közleményben.