Külföld

A politikai inga karja mindinkább jobbra leng az Európai Unióban

Az európai baloldal nem tudta elszigetelni a magyar kormányt, ezért szövetségeseikkel mindent megtesznek azért, hogy Orbán Viktort megbuktassák a 2022-es választások során

A magyar családvédelmi törvényt használják Brüsszelben arra, hogy egy közös ellenségkép alatt egyesítsék az európai baloldali törekvéseket. Ennek ellenére a jobboldali erők térnyerése az uniós tagállamokban erősödő trendként jelentkezik.

A The Spectator lap ausztrál kiadása szerint Trump bukása után ma Orbán Viktor áll az európai baloldal gyűlöletkampányának fő fókuszában. Mark Higgie írása szerint a poszt-Brexit britek ugyan részben kielégítik az EU bürokrácia büntetőösztöneit azzal, hogy minden lehetséges módon megnehezítik az uniótól elköszönő ország konzervatív kormányának életét, de szükségük volt egy új célpontra, amely egyesíti az uniós progresszívokat.

A cikk szerzője szerint a liberálisok konfliktuskeresését kielégíti a családbarát, határvédelmet szorgalmazó és keresztény Európát hirdető magyar miniszterelnök. A brüsszeli liberális ortodoxiák érvényesítői a gyermekvédelmi törvény téziseit, amelyekkel a tagállamok lakosságának nagy része valószínűleg azonosulna, az európai értékekkel ellentétesnek nyilvánította.

Mark Rutte holland miniszterelnök, Higgie szavaival élve, hisztérikusan azzal fenyegetődzött, hogy a magyarokat térdre kell kényszeríteni vagy pedig ki kell őket szorítani az unióból, ha a törvényt nem vonják vissza.

Az EU-s bürokraták problémája ott kezdődik, hogy Magyarország egyáltalán nincs elszigetelve azokkal az értékekkel, amelyeket képvisel. A volt keleti blokk legtöbb országa nem vesz részt az európai magyarellenes tülekedésben. A Spectator szerint ezért az Orbán-ellenes koalíció fő stratégiája a kormány megbuktatása a 2022-es választásokon.

Ebből a célból a magyar miniszterelnököt diktátornak bélyegzik meg, aki nem enged utat a szabad választásoknak sem. A 2019-es budapesti baloldali siker reményeket kelt az eurokratákban, hogy ezt országosan is majd meg lehet ismételni, de a Spectator szerint azt már elhallgatják, hogy az ellenzék fő stratégiája az antiszemita nézeteiről ismert, „újjászületett” Jobbikkal kötött koalíció.

Mark Higgie elemző cikkében Karácsony Gergely főpolgármestert az ellenzék legesélyesebb jelöltjének tekinti, de a politikust csak karizmát nélkülöző volt véleménykutatónak jelöli meg. Ennek ellenére a szerző szerint van az ellenzéknek némi esélye, ha az EU sikeresen meggyőz elég választópolgárt arról, hogy veszélyben az ország uniós tagsága, ha továbbra is Orbán marad a kormányfő.

Ebben a tekintetben viszont a bürokratáknak nagyobb gondjaik is akadhatnak jövő év áprilisában, mintsem Orbán megbuktatásán ügyködni, vélekedik Higgie. Európa-szerte ugyanis erősödik a jobboldal, a lendület Németországon kívül a többi vezető hatalomban, így Franciaországban, Spanyolországban vagy Olaszországban is a jobboldalon van. Franciaországban Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése, de a regionális választásokban jól szereplő Republikánusok is komoly kihívást jelentenek Emmanuel Macron elnök baloldali kormányának.

Spanyolországban a megerősödött bevándorlásellenes Vox, Olaszországban pedig három erős nemzeti színezetű párt verseng a hatalomért, amelyeknek a programja igen közel áll a magyar kormány által képviselt értékekhez.

Emmanuel Macron baloldali győzelmét Brüsszel az európai progresszív erők Trumpra és a Brexitre adott közös válaszának értékelte. De a Spectator szerint a politikai inga karja azóta jobbra leng, Szlovéniától Görögországig, sőt Dániában is a szociáldemokrata kormány Európa egyik legszigorúbb bevándorlási törvényén dolgozik.

Beleszólna az EU a gyereknevelésbe

Az Európai Bizottság az uniós parlament támogatásával azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és az iskolákba, mondta Varga Judit a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az igazságügyi miniszter leszögezte, hogy a magyar kormány ezt nem akarja. Mint mondta, elutasítják, hogy az EB vagy más európai testület írja elő, Magyarországon ki hogyan éljen, és a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket.

Varga Judit szerint konstruktív párbeszéd zajlik hónapok óta a helyreállítási tervekről, és az uniós szabályoknak megfelelve állítják össze a magyar helyreállítási csomagot. A gyermekvédelmi törvény óta újabb igényei lettek az EB-nek – mondta, hozzátéve: ezt a két dolgot nem lehet összekapcsolni, hiszen a kettőnek semmi köze egymáshoz.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink