Gazdaság

Támogatás a méztermelőknek

Az agrártárca szerint fontos a méhtartási kedv növelésének ügye

Megduplázódott a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, amely a korábbi ötszáz forintról ezer forintra emelkedett méhcsaládonként – közölte tegnap lapunkkal az Agrárminisztérium. A finanszírozás keretösszege eléri a hétszázmillió forintot.

Támogatás a méztermelőknek
Jövedelemadó-mentesség vehető igénybe a mézeladásból származó bevétel után
Fotó: MH

Az ehhez szóló kérelem benyújtási határideje február 28. A benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő, azonban a már benyújtott kérelmek esetén van lehetőség hiánypótlásra. A támogatás azon kérelmezőnek nyújtható, aki 2019. november 15-én a Tenyészet Információs Rendszerben nyilvántartott méhállománnyal rendelkezik.

A támogatási kérelem kizárólag elektronikus úton, a Mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül adható be. Az agrártárca 2019-ben vezette be a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatást, amelynek célja elsősorban a szennyezett állatgyógyászati készítmények alkalmazásából eredő termelői veszteségek kompenzálása, amely növelheti a méhtartási kedvet is.

Mint ahogyan lapunk beszámolt róla, a méhekre vonatkozó támogatáson kívül tegnap óta igényelhető a méz termelését és forgalmazását segítő Magyar Méhészeti Nemzeti Program támogatása, valamint a mézeladásból származó bevételek személyijövedelemadó-mentességet élveznek majd.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom