Gazdaság

A forinterősödés és a kedvező GDP a tőzsdét is felfelé húzta

Emelkedő vezető részvények

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a múlt héten, a BUX 44 905,98 ponton zárt a múlt pénteken, 419,06 ponttal, ez 0,94 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél.

A részvénypiac elmúlt heti forgalma 61,75 milliárd forint volt az azt megelőző heti 72,67 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek. Az Equilor Befektetési Zrt. a távirati irodának küldött elemzése szerint a héten hullámzó teljesítményt nyújtott a BUX, de a pénteki pozitív GDP adat kedvező előjel lehet erre a hétre. Az elemzésben kitértek arra, hogy az infláció januárban a vártnál is magasabban alakult a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint, emiatt az euró-forint árfolyama átlépte a 340-es lélektani határt. A jegybank kommentárja és a hazai növekedésről szóló pénteki adatok aztán erősítették a forintot. Az Equilor jelezte, hogy gyenge negyedévvel zárhatta a tavalyi évet a Mol az elemzők szerint. A külső környezet nem kedvezett az olajcégnek az év utolsó három hónapjában: a Brent olaj ára 6,6 százalékkal csökkent éves alapon, és várhatóan a kitermelési mennyiség is elmarad a tavalyitól.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom