Gazdaság

Nyárra elkészülhet a magyar gazdákat segítő stratégiai terv első változata

Feldman Zsolt: Az Európai Unió több mint húsz százalékkal csökkentené az agrártámogatásokat a következő években

Az európai agrártámogatások tekintetében átmeneti időszakra számít az Agrárminisztérium, mivel az új Közös Agrárpolitika kidolgozá­sáig a 2014–2020-as időszak szabályozása marad érvényben egy éven keresztül. A minisztérium azt reméli, hogy az uniós források nem csökkennek nagyobb mértékben, mint amekkora anyagi veszteséget a Brexit okozott.

Nyárra elkészülhet a magyar gazdákat segítő stratégiai terv első változata
„Jobban meg kell felelni az éghajlatváltozási és a környezetvédelmi kihívásoknak”
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Azt látjuk, hogy a Közös Agrárpolitika keretén belül az európai mezőgazdaság irányába nőnek a környezetvédelmi elvárások, így az agrártámogatási rendszer mellé nagyon sok környezetvédelemmel összefüggő célt kell megfogalmazni – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Feld­man Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ismertette, a támogatáspolitika eszközeivel is segítenünk kell a gazdákat az ökológiai gazdálkodás finanszírozásától egészen a felszínre törő talajvizek szintjének csökkentéséig, és ezeket a következő időszakban nekünk érvényesítenünk és nyomon követnünk is kell.

Az államtitkár felhívta lapunk figyelmét, hogy jelen pillanatban tárgyalnak a Közös Agrárpolitika forrásairól a tagállamok vezetői. A minisztérium abban bízik, hogy az agrárpolitikára jutó források nem csökkennek majd nagyobb mértékben, mint amekkorát a britek kilépése okozott – tette hozzá. Feldman Zsolt a tegnapi budapesti háttérbeszélgetésen kiemelte, a 2021-es év egy átmeneti időszakot eredményez majd az uniós agrártámogatásokban, hiszen az új Közös Agrárpolitika kidolgozásáig a 2014–2020-as időszak szabályozása marad érvényben egy éven keresztül. Az uniós szintű jogszabályok és a 2021–2027-es költségvetés elfogadását nagyban hátráltatja az új összetételű Európai Parlament és az Európai Bizottság tavalyi megalakulása, valamint Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból. Az eredetileg tervezett időpontra így az uniós jogszabályok biztosan nem készülnek majd el – mutatott rá az államtitkár. Feld­man Zsolt fontosnak tartotta, hogy az új agrárpolitikai rendszerre való átállással a támogatások ne akadjanak meg, ne szüneteljenek. Szerinte az Európai Bizottság jelenlegi javaslata kedvezőtlen: a Közös Agrárpolitikára szánt támogatásokat 20,7 százalékkal mérsékelné a következő hétéves ciklusban a 2014–2020-as időszakhoz képest, a gazdákkal szembeni elvárások pedig többletkötelezettségekkel járnának. Az új európai szabályozásban a tagállamoknak a hagyományos vidékfejlesztési program mellett a közvetlen kifizetéseket és a piaci intézkedéseket is magában foglaló, úgynevezett stratégiai tervet kell létrehozni és elfogadtatni az Európai Bizottsággal. Nyárra elkészülhet a magyar stratégiai terv első változata, amely várhatóan 2022-től 2027-ig tartalmazza majd a hazánkba érkező valamennyi európai uniós forrás felhasználásának rendszerét, irányait és jogcímeit. Hangsúlyozta, ha idén az uniónak sikerül megállapodni a hétéves költségvetéséről, az lehetővé teszi, hogy a Közös Agrárpolitika stratégiai tervekre vonatkozó jogszabálya is létrejöjjön 2020-ban. A tárgyalás alatt álló kilenc célkitűzésen alapuló jogszabálytervezet szerint az európai agrárpolitika jobban meg kíván felelni olyan kihívásoknak, mint az éghajlatváltozás és környezetvédelemmel kapcsolatos elvárások vagy a generációs megújulás. Mindezek mellett hozzájárul az agrárszektor piaci fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

Kapcsolódó írásaink