Gazdaság

Érdemes a rögzített kamatozást választani

A fix törlesztőrészlet akkor is stabilitást nyújt, ha drágul a konstrukció

Az alacsony kamatkörnyezet és az emelkedő fizetések miatt könnyebb a lakáshitel törlesztése is, ezzel együtt viszont nem érdemes túlzottan eladósodni.

A mostani kilátások szerint továbbra is alacsony szinten maradhatnak a lakáshitelkamatok, de hosszú távon persze változhat a helyzet. A Money.hu portál összeállítása szerint a lakáshitelpiac évek óta tartó növekedése többek között a nettó reálbérek emelkedésének és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhető.

A fizetések várhatóan idén is emelkednek, és a jelenlegi kilátások szerint a kamatoknál sem várható növekedés. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is laza monetáris politikát folytathat, azaz fennmaradhat az alacsony kamatkörnyezet, mert a nemzetközi porondon sincs napirenden a szigorítás.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és az Európai Központi Bank szintén laza monetáris politikát folytathat. Mint azt Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta, mindez azért lényeges, mert a tartósan alacsony kamatkörnyezet miatt nem várható rövid távon a lakáshitelkamatok emelkedése. Fontos azonban, hogy egy-egy lakáshitel többéves, évtizedes elköteleződést és terhet jelent, ezért érdemes a legbiztonságosabb, a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciókat választani. Ezeknek a törlesztőrészlete ugyanis fix marad, akkor sem növekszik, ha a kamatok esetleg emelkednek az évek folyamán.

A portál összeállítása szerint a tízmillió forintos, végig fix törlesztésű lakáshitelek között az ötéves futamidejűeknél a legolcsóbbak törlesztőrészlete havonta csaknem 180 ezer forint, így összesen 10,8–11 millió forintot kell visszafizetni a banknak. Az ötéves futamidejű lakáshiteleknél tehát 0,8–1 millió forint lesz a többlet, ám ehhez minimum 360 ezer forintos nettó jövedelemmel kell rendelkeznie a hitelfelvevőnek a szabályok szerint – mondta a Money.hu szakértője. Hozzátette: a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében ugyanis egy-egy hiteligénylő maximum a nettó jövedelmének felét költheti törlesztésre. Javaslatuk szerint azonban minden hitelfelvevő a nettó jövedelmének legfeljebb harminc százalékáig adósodjon el, és ezt is csak akkor tegye, ha biztos abban, hogy a futamidő végéig tudja fizetni a törlesztőrészleteket.

A végig fix törlesztésű tízmil­liós lakáshitelek piacán tízéves futamidő esetén a legkedvezőbbek havi törlesztése 99 ezer
forintra jön ki. Ebben az esetben a szükséges minimális nettó jövedelem tehát kétszázezer forint, de a Money.hu szerint indokolt ennél magasabb fizetéssel belevágni. A legolcsóbb tízmilliós, tízéves lakáshiteleknél egyébként összesen 11,9–12 millió forintot kell visszafizetni az adott banknak. Ha húsz év a futamidő, akkor a legolcsóbb lakáshiteleknél minden hónapban 64–65 ezer forint lesz a törlesztés, és összesen 15–16 milliót kell befizetni.

Kapcsolódó írásaink