Gazdaság

Összesítés a számladíjakról

Ebben a hónapban minden ügyfél részletes kimutatást kap a bankjától, így pontosan követhető lesz, hogy milyen szolgáltatásért mennyit számít fel a pénzintézet

A hazai bankok ebben a hónap­ban közlik ügyfeleikkel, hogy mennyibe kerülnek a pénzintézet számlavezetéshez kapcsolódó szolgáltatásai. Márciustól az azonnali fizetési rendszer kényelmesebbé teszi az átutalásokat.

Összesítés a számladíjakról
Jelentős változást hoz a napi pénzügyekben az azonnali fizetési rendszer
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Átláthatóbbá és könnyebben összehasonlíthatóvá válnak a banki költségek, januárban ugyanis minden ügyfél részletes díjkimutatást kap a bankjától az ilyen jellegű kiadásokról. Ezt egy európai uniós szabály teszi kötelezővé, és a vonatkozó kormányrendelet szerint január 31-ig a lakossági ügyfelek részletes, egységes és egymással összevethető kimutatást kapnak arról, hogy 2019. augusztus 1-je és december 31-e között milyen számlavezetéshez kötődő – például számlavezetés és számlanyitás, utalás, sms-szolgáltatás, beszedési megbízás, netbankhasználat – költségeket számolt fel a bankjuk. Mint azt Trencsán Erika, a Money.hu vezető pénzügyi szakértője közleményben elmondta, az egyes bankszámlák költségei sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá válnak, és a pénzintézetek közötti versenyt is fokozza, hogy a fogyasztók egyszerűbben tudnak váltani, ha drágának találják a saját szolgáltatójukat. Ugyanakkor a bevezetés időpontja miatt még csak egy csonka évnek a költségeit látják a fogyasztók, jövőre viszont már a teljes 2020-as díjakat. Így pontosan látható lesz, hogy bizonyos szolgáltatásokat hányszor vett valaki igénybe, és az pontosan mennyibe került. A Money.hu szerint a mostani banki kínálatban elérhető számlák között éves szinten akár húsz-harmincezer forintos eltérés is lehet. A hazai bankok 9,58 millió bankszámlát vezettek 2019 szeptember végén.

Az elemzés szerint a Magyar Nemzeti Bank olyan csomagokat látna inkább a piacon, amelyeknél a számlavezetési díj ellenében az ügyfelek korlátlan számú és összegű tranzakciót valósítanak meg. A fix havi díjért történő korlátlan számú tranzakciók bevezetése pedig segítené a hamarosan megjelenő azonnali fizetési rendszer elterjedését. Trencsán Erika kiemelte azt is: jelentős változást hoz a napi pénzügyekben, hogy március 2-án indul az azonnali fizetési rendszer, ami jóval kényelmesebbé teszi az utalásokat. Ettől kezdve ugyanis alapszolgáltatásként a kedvezményezett számláján az év minden napjának 24 órájában öt másodpercen belül meg kell jelenniük a forint alapú banki átutalásoknak tízmillió forintos összeghatárig. A bankszámlák összehasonlíthatósága, a várhatóan fokozódó verseny és az azonnali fizetési rendszer alapvető változásokat hozhat a mindennapi bankolásban. A személyre szabott, saját igényeknek legjobban megfelelő számlacsomag kiválasztása pedig egyre könnyebbé válik.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom