Gazdaság

Buda-Cash: enyhébb büntetés

A vádlottak nem hierarchikus szervezettségben dolgoztak össze

A harmad-, a negyed- és az ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlott első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.

Buda-Cash: enyhébb büntetés
A brókerház volt vezetői az ítéletet hallgatták tegnap a Fővárosi Ítélőtáblán
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tegnap kihirdetett döntés a harmadrendű vádlottat hat, a negyedrendű vádlottat öt, az ötödrendű vádlottat négy év szabadságvesztésre ítélte. A vagyonelkobzást a másodfokú ítélet szerint mellőzik – adta hírül tegnap a távirati iroda. Az első fokon ítélkező Fővárosi Törvényszék 2018 októberében az öt vádlottat vagyonelkobzással, közügyektől eltiltással, valamint hét év hat hónap börtönbüntetéssel sújtotta. Bűnszervezet létrehozását sem akkor, sem másodfokon nem állapították meg a bíróságok.

A bűnszervezeti jelleg megállapítását a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség kérte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblától. Az ítélet indoklása szerint a vádlottak nem hierarchikus szervezettségben dolgoztak össze, vagyis a bíróság szerint a bűnszervezeti jelleg nem állapítható meg. A fölhalmozott értékpapír- és pénzhiány miatt a Buda-Cash újabb és újabb külső forrásokra szorult, és törvénytelen eszközökkel akarta megoldani a helyzetet. Az ügyfelek pénzeszközeit nem különítették el a társaság vagyonától, a vádlottak a rájuk bízott pénzzel felhatalmazás nélkül, a megbízástól eltérő célok érdekében rendelkeztek, de a hiányt mindvégig kezelni akarták. A Fővárosi Ítélőtábla közölte, hogy a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott nem kaphat azonos büntetést az első- és másodrendű vádlottal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom