Gazdaság

Tavaly novemberben is nőtt az ipari termelés

Az elemzők szerint az üzemanyagárak és a kínai sertéspestis miatt ugrott meg az infláció decemberben

Megerősítette az előzetes jelen­tésé­ben közölt adatokat tegnap kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): tavaly novemberben az ipari termelés volumene 3,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat a termelés 5,7 százalékos emelkedését mutatja. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás egy százalékkal csökkent.

Tavaly novemberben is nőtt az ipari termelés
Készül a főtengely. A járműipar kibocsátása négy százalékkal nőtt
Fotó: MH

A külpiaci eladások volumene 6,9 százalékkal, a belföldi értékesítésé 5,7 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar termelése novemberben 4,2 százalékkal emelkedett, az energiaiparé viszont 0,8 százalékkal csökkent. A járműipar novemberi kibocsátása négy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az októberi 9,6 százalék után a számítástechnikai cikkek gyártása 8,8 százalékkal nőtt.

Lassult az élelmiszeripar az októberi 7,8 százalékosról 4,5 százalékra, élénkült viszont a gyógyszeripar termelése 10,8 százalékra az előző havi 6,8 százalékról. A járműipar 14,9 százalékkal növelte belföldi eladásait az elektronikai ágazatban viszont 28,7 százalékkal csökkent az értékesítés.

A KSH tegnapi másik jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig négy százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A maginfláció tavaly decemberben 3,9 százalékos volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunknak küldött elemzésében nem lepődött meg az infláció tavaly decemberi felgyorsulásán, hiszen az megegyezett mind a piaci konszenzussal, mind pedig a jegybanki várakozással. Kiemelte: a fejlemény teljes egészében az üzemanyagok árához köthető.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is egyetértett azzal, hogy a várakozásuknak megfele­lően döntően az üzemanyagárak és a feldolgozott élelmiszerek, azon belül is a Kínában kitört afrikai sertéspestis miatt emelkedő sertéshús- és -húskészítményárak okozták.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom