Gazdaság

Gyorsabban lehet eljutni vasúton Zalaegerszegre

Korszerű motorvonatok közlekednek Győr és Balatonszentgyörgy között, megújulhat a rédicsi vonal a szlovén határig

A Zala megyeiek számára komoly előrelépést jelent, hogy vasúton az eddiginél gyorsabban tudnak eljutni a fővárosba.

Gyorsabban lehet eljutni vasúton Zalaegerszegre
Több mint negyedmillió utast fogadnak évente az egerszegi állomáson
Fotó: MÁV

A menetrendfejlesztés eredményeként 17–34 perccel csökkent Zalaegerszeg és Budapest között a vasúti közlekedés menetideje, a Göcsej InterCity (IC)-vonatokkal három óra alatt lehet eljutni a zalai megyeszékhelyről a fővárosba – közölte a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Zalaegerszegen tartott tegnapi sajtótájékoztatóján. Homolya Róbert a decemberi menetrendváltásról elmondta: a fejlesztéssel a MÁV versenyképesebbé szeretné tenni a közösségi, azon belül a vasúti közlekedést. Az új menetrend szerint naponta hét pár Göcsej IC-vonat közlekedik a korábbinál kényelmesebb, magasabb komfortfokozatú kocsikkal. A menetrendbe illesztve naponta egy vonatpár közlekedik gyorsvonatként Zalaegerszegtől meghosszabbítva Őriszentpéteren át Ljubljanába. Korszerű motorvonatok üzembe helyezésével a Győr és a Balatonszentgyörgy közötti menetidő csaknem harminc perccel csökkent, ezen a szakaszon napi hét vonatpár közlekedik. Mint elmondta, a fejlesztés a vasúttársaságnak kiemelten fontos volt, mert régi törekvésük, hogy Budapestnek minden megyeszékhellyel kiváló vasúti összeköttetése legyen. A Göcsej IC-kben a gyorsvonati kocsik mellett wifivel és légjavító berendezéssel felszerelt, nagyobb lábtérrel rendelkező kocsik is közlekednek, amelyek a korábbiaknál kényelmesebbek és komfortosabbak. A zalaegerszegi vasútállomáson évente több mint negyedmillió – tavaly 266 ezer – utast fogadnak és szállítanak el úti céljukig. Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője a zalai megyeszékhelyen épülő járműipari tesztpályára, valamint a közösségi közlekedésfejlesztésre utalva közölte, hogy Zalaegerszeg a közlekedés egyik fővárosa lesz. Balaicz Zoltán, a város polgármestere kiemelte: a városban élők számára nagy előrelépést jelent, hogy vasúton rövidebb idő alatt tudnak eljutni a fővárosba, emellett környezetvédelmi szempontok miatt is egyre fontosabbá válik a vasúti fejlesztés. A városvezető kitért arra is, hogy a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. kiírta a Zalaegerszeg és a szlovén határ, Rédics közötti vasútvonal tervezésének közbeszerzési pályázatát, a projekt célja a majdnem ötven kilométeres pályaszakasz felújítása és modernizálása.

Jól teljesít a mobilapplikáció

Felülmúlta a várakozásokat az év első bérletvásárlási hulláma a MÁV mobilapplikációján. A MÁV tavaly decemberben vezette be a mobillal történő bérletvásárlási lehetőséget, azóta több mint 1300-an tették ezt meg, tavaly decemberben 663 jegy fogyott. Az év első hét napján 108 ezer jegyet vásároltak az utasok a MÁV mobilalkalmazásán keresztül, míg 2019 első hét napján ez a szám kicsivel 42 ezer alatt volt – közölte a MÁV Zrt. Tavaly csaknem 4,6 millió belföldi vasúti menetjegyet, bérletet és felárat vásároltak az alkalmazáson keresztül. Decemberben 9,5 százalék volt a MÁV-appon eladott jegyek aránya, ami több mint százszázalékos emelkedés 2018-hoz képest. (PGI)

Kapcsolódó írásaink

Még több InterCity-kocsi készülhet Szolnokon

ĀÚjabb hetven InterCity+ (IC+) vasúti kocsi készülhet a MÁV-Start szolnoki járműjavító üzemében, a kormány ehhez biztosítja a szükséges pénzt – derült ki a Magyar Közlöny múlt év december 30-i számából

Gyorsul a vasúti közlekedés

ĀCsökkennek a menetidők, InterRégió vonattal lehet eljutni Győrből a Balatonra, Budapest elővárosában is több vonatot üzemeltet a MÁV-Start az új menetrendben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom