Gazdaság

Jótékonyan hatott az ipar őszi lendülete a külkereskedelemre

A belépő új kapacitások adhatnak esélyt arra, hogy a kivitel és a behozatal forgalmi értéke a tavalyi, jónak mondható szinten alakuljon idén is

Az első háromnegyed év és a szeptember-októberi adatok alapján a tavalyihoz hasonló lehet idén is a külkereskedelmi többlet értéke – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Noha az ázsiai régiót vizsgálva Kína előretörése látványos, a behozatal csaknem háromnegyede és az export négyötöde továbbra is uniós tagországokhoz köthető.

Jótékonyan hatott az ipar őszi lendülete a külkereskedelemre
A külkereskedelmi termékforgalom októberi értékváltozása, százalékban
Fotó: KSH

A külkereskedelmi mérleg alakulása összefügg az ipar teljesítményével, a szeptember-októberi ipari adatok pedig kedvezően hatottak a külkereskedelemre is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője annak kapcsán, hogy a KSH közlése szerint az euróban számolt export növekedési üteme zsinórban harmadszor volt nagyobb az importénál, és a kivitel euróban számolt havi értéke októberben először lépte át a tízmilliár­dos küszöböt. Kifejtette, az iparon belül az autóipar és az elektronikai ipar járult hozzá leginkább a jó teljesítményhez mégpedig azáltal, hogy előbbibe belépett egy főként exportra termelő kínai beruházó, új kapacitást mozgósítva. Az elemző szerint pontosan a belépő új kapacitások adhatnak esélyt arra, hogy a külkereskedelmi termékforgalom a tavalyi, jónak mondható szinten alakuljon az idei évben is. Megjegyezte, a termékforgalom 2016 óta szűkül, ennek hátterében a Brexit, valamint a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború húzódik meg, így ezek fényében még inkább pozitívnak tekinthető az év egészére szóló várakozás.

Látható az is, hogy a kivitelt tekintve négyötöd részben továbbra is az uniós tagállamok a legfőbb kereskedelmi partnerek, Németország, Franciaország, Románia, Csehország, Szlovákia és Ausztria kiemelkedő. Noha az elemző szerint jól látható az ázsiai piac, azon belül is Kína előretörése, ez nem rajzolta át a magyarországi külkereskedelem szerkezetét.

A behozatallal kapcsolatban elmondta, az itt készülő termékek importigényesek – autóalkatrészeket például Ausztriából, Németországból hozatunk be, majd összeszerelve szállíttatunk más tagállamokba. Az unió részaránya az orosz energiaimport miatt 74 százalékos, és egyre élénkebb a régiós kereskedelem, nagyobb szerepet, hangsúlyt kapnak a visegrádi országok, ezzel együtt látni kell azt is, hogy erősödött a kínai import – de a külkereskedelem egészét figyelembe véve minimális, egy-két százalékos mozgástól eltekintve változatlan az unió fölénye.

Az elemző úgy összegzett, az első negyedéves négymilliárd eurósértéktöbblet alapján jó esély van 5-5,5 milliárd eurós többletre az év egészét tekintve, hasonlóan a múlt esztendőhöz.

Kapcsolódó írásaink