Gazdaság

Egymilliárd forint feletti bírság a Facebooknak

Megtévesztő tájékoztatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki a Facebookra: ez az eddigi legnagyobb összegű, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírság a versenyhivatal történetében.

A GVH szerint a Facebook jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását – tájékoztatta lapunkat a hivatal. A GVH szerint a regisztrációs oldalon megjelenített ingyenességre vonatkozó üzenetek elterelik a fogyasztó figyelmét az általa vállalt ellentételezésről. A Facebook üzleti modelljének lényege, hogy az oldalon megosztott tartalmakkal magához vonzza a fogyasztókat, akiknek érdeklődéséről, viselkedéséről, vásárlási szokásairól adatokat gyűjt, majd azok birtokában célzott reklámozási lehetőséget értékesít, a reklámokat pedig a posztok közé rejti.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom