Gazdaság

Jövő tavasszal kezd a BMW

Debrecen kiváló infrastruktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai és a beszállítói hálózatba történő optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín az óriásvállalat beruházásának

Bejelentette tegnap a BMW vezetése, hogy jövő tavasszal kezdi meg új debreceni gyárának építését. A magyar gazdaságba egyre több értékes beruházás érkezik, és ez jó a kis- és közepes vállalkozásoknak is.

Jövő tavasszal kezd a BMW
A cég lipcsei gyárában elektromos autók is készülnek
Fotó: AFP/DPA/Jan Woitas

A BMW debreceni gyárának megépülésével a magyar gazdaság tovább erősödik – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra a hírre reagálva, hogy az autógyártó vezetése közölte: 2020 tavaszán kezdődik az építkezés. Mint azt a távirati irodának a miniszter elmondta, a magyar emberek érdeme, hogy ez a fejlesz-tés hazánkba jön, a magyarok magas színvonalú munkájának, szorgalmának és kiváló teljesítményének köszönhető. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság világszínvonalon teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy a 34. legnagyobb exportteljesítményt érte el, és évente több mint százmilliárd eurónyi exporttermék és –szolgáltatás előállítására képes. Közölte, a magyar gazdaságba egyre több értékes beruházás érkezik, ez jó, mert a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) termékeire és szolgáltatásaira mind nagyobb az igény. A magyar kkv-knak jelentős szerep jut az országba települő nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiban. Azért is jó hír az egyre növekvő számú és egyre magasabb hozzáadott értékű beruházás érkezése, mert a fizetések is dinamikusan nőnek: másfél év alatt 304 ezerről 450 ezer forintra nőtt egy új beruházás által létrehozott munkahelyen az átlagos fizetés.

Mint azt a BMW tegnap hírül adta, a gyárépítés előkészítő munkálatai a tervek szerint haladnak, Debrecen önkormányzata a városrész északnyugati külterületén található ipari övezet előkészítési munkálatait végzi. Azt is közölték, hogy a BMW-csoport debreceni karrierfejlesztő csapata a következő hetekben toborzási kampányt indít, amelyet 2020-ban Hajdú-Bihar megye egész területére kiterjesztenek. Emlékeztettek, 2018 végén kezdődtek meg a gyárépítés előkészületei: a munkagépek több mint 1,7 millió köbméter földet termeltek ki és forgattak vissza, mintegy 1350 méter hosszú, földalatti csőhálózatot fektettek le, és hozzávetőlegesen 11 ezer méternyi esővíz-elvezető árkot alakítottak ki. Naponta körülbelül kétszáz teherautó és kamionfordul meg a területen. A tervek szerint haladnak a környék közút- és egyéb infrastruktúra-fejlesztési előkészületei, valamint az építkezést előkészítő munkafolyamatok az ipari park területén – írták. A BMW Manufacturing Hungary Kft. már 2019 végén felállítja az építkezési munkálatokhoz szükséges berendezéseket a leendő üzem területén, az építkezés a cölöpök beágyazásával és a szerkezeti alapok kiöntésével veszi kezdetét jövő tavasszal.

A BMW Group szeptember 24-énírta alá az ipari terület adásvételi szerződését. Michele Melchiorre,a BMW Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tökéletes választásnak nevezte Debrecent. A város elsősorban kiváló infra­struktúrája, kiforrott logisztikai kapcsolatai, és a beszállítói hálózatba történő optimális integrálhatósága miatt előnyös helyszín, a térség magasan képzett munkaerőpiaca pedig újabb kulcsfontosságú tényező. A BMW-csoport jövőbeni gyáregységének munkatársain felül a beszállítói hálózat képviselői és a közvetlen szolgáltatók is számtalan munkalehetőséget kínálnak majd az északkelet-magyarországi régióban.

Tavaly a BMW Group több mint 2,490 millió autót és több mint 165 ezer motorkerékpárt értékesített világszerte. A vállalat 97,480 milliárd euró bevételt és 9,815 mil­­­liárd euró nyereséget termelt a 2018-as pénzügyi évben. Tavaly decemberben 134 682 embert foglalkoztatott az egész világon.

A nagycsaládosok pörgetik a hazai autópiacot

A februári bejelentés után tömegesen rohanták meg az autókereskedéseket a nagycsaládosok – még úgy is, hogy akkor még nagyon sok kérdés volt az újautó-vásárlási programmal kapcsolatban. Azóta minden részletre fény derült, és ez idáig több mint tizenhétezer igénylés érkezett be a Magyar Államkincstárhoz. Az egész autópiac nagyon erős idén, több mint tízszázalékos a növekedés még a tavalyi intenzív forgalomhoz képest is. Ezen belül is rendkívüli húzóerőnek számít a nagycsaládos autóvásárlás – írta a Duna Autó Zrt. közleményében Markó Zoltán, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója. A szűk keresztmetszetet a kereslet kielégítése jelenti. Van olyan gyártó, amelyik viszonylag gyorsan tudott reagálni a hirtelen megnőtt érdeklődésre, másoknál viszont 3–4 hónapot is várni kell egy-egy modellre. Ezért ügyfeleik minél teljesebb kiszolgálása érdekében igyekeznek erősen készletezni. Az egyik nagy kedvenc a Dacia Lodgy, amely a legelérhetőbb árú autó a kínálatban, a megkeresések mintegy negyven százaléka erre a típusra érkezik be.
(ZD)

Több száz millió euró fejlesztésre

Az alsó-bajorországi üzem 2021-től a tisztán elektromos meghajtású és nagymértékben automatizált modellek tömegtermelésére is képes lesz – derült ki a BMW Group közleményéből. A cég mintegy négyszáz millió eurót invesztál Dingolfingban működő létesítményébe, ahol a 2021-ben érkező BMW iNEXT modell is készül majd. A bajor cég legnagyobb európai gyára ezzel párhuzamosan a tisztán elektromos meghajtású és nagymértékben automatizált gépkocsik tömegtermelésére is felkészül. A technológiai zászlóshajóként debütáló BMW iNEXT piaci premierjétől kezdve a dingolfingi üzem egy gyártósoron lesz képes a tisztán elektromos meghajtású, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt és a belsőégésű erőforrással hajtott modellek termelésére. „Rugalmas gyártási struktúráinknak köszönhetően üzemeink a legváltozatosabb piaci igényekhez is gyorsan képesek alkalmazkodni” – idézte a közlemény Milan Nedeljkovicot, a BMW AG igazgatótanácsának tagját, aki kiemelte, hogy a járműveikben működő technológiák egyre összetettebbé válnak.
(ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom