Gazdaság

Magyar technológia segíti a siketek kommunikációját

Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem egyszerűen felismeri a kézjeleket, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat le is fordítja angolra

A jövőben értékes munkaerőpiaci tudás lesz az, amit ma a gyerekek játékosan tanulnak. Tizenöt ifjú érdeklődő tesztelte a minap a siketek és hallók kommunikációját forradalmasító, magyar fejlesztésű technológiát.

Magyar technológia segíti a siketek kommunikációját
A terméket elsőként az Egyesült Államokban fogják használni
Fotó: MH

Tizenöt Funside School-os gyerek érkezett az őszi szünet egyik délelőttjén a SignAll Technologies bázisára Budapesten, hogy tesztelje a siketek és hallók kommunikációját forradalmasító, magyar fejlesztésű technológiát. Az amerikai jelnyelvet valós időben angolra fordítani képes, mesterségen intelligencián alapuló technológia gyakorlatilag készen áll. A fejlesztők most felnőttek után gyerekekkel is tesztelik a rendszer oktatómodulját, a Learn ASL-t, hiszen az ő mozdulataikat, testarányaikat is fel kell tudnia ismernie a jövőben a technológiának. A programozást és angol nyelvet tanuló gyerekek számára pedig fontos bekukkantani egy technológiai startup kulisszái mögé: mindaz, amit ma még játékosan tanulnak, a jövőben értékes munkaerőpiaci tudás lesz – derül ki Magyarország első délutáni iskolája lapunknak küldött közleményéből.

A SignAll húszfős csapata az utóbbi három-négy évben megalkotta a működő prototípusát annak a technológiának, amely forradalmasíthatja a kommunikációt a siketek és a hallók között. Más projektekkel ellentétben ez a fejlesztés nem csupán felismeri a jelnyelv jeleit, hanem a világon elsőként a jelnyelvi mondatokat le is fordítja angol nyelvre.

A gyerekek testméretének, mozdulatainak kalibrációja után a jelelést tanító oktatóprogram egyszerű kifejezéseket tanított a gyerekeknek, akik aztán maguk mutatták meg, hogy mit hogyan jelelnének el. A technológia helyes működéséhez egyelőre elengedhetetlen egy színes kesztyű viselése – ebből képes a szerkezet kitalálni, hogy milyen pozíciót vesz fel a kéz a jelelés során. A fejlesztés mind a munkahelyi, mind a magánéletben használható lesz. „Fejlesztésünk elsőként az egységesen amerikai jelnyelvet használó Egyesült Államok piacára készülhet el, ahol az esélyegyenlőség kapcsán magas a társadalmi érzékenység. A legkiválóbb fejlesztőkkel és nyelvészekkel bővülve további jelnyelveket is tervezünk feldolgozni” – mondta korábban Robotka Zsolt, a SignAll Technologies Zrt. alapítója. „Szeretnénk minél szélesebb körben, a fiatalabb generációk számára is segítséget nyújtani az amerikai jelnyelv elsajátításához. A Funside School diákjaival töltött délelőtt megerősített minket abban, hogy termékünk készen áll az új kihívásokra” – mondta Metzger Réka, a SignAll projektmenedzsere és nyelvész kutatója.

A gyerekek tesztelését nyomon követték a SignAll kutatói, feljegyezték, milyen jeleket milyen pontossággal ismer fel a rendszer, miben kell finomhangolni a fejlesztést. „Angolt és informatikát is oktató, 21. századi délutáni iskolaként fontosnak tartjuk azokat az együttműködéseket, amelyek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek vadonatúj, 21. századi fejlesztésekkel, technológiákkal, érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt, és hogy mindeközben az angol nyelvet is gyakorolhatják, külön öröm számunkra” – mondta Kittka András, a Funside School egyik alapítója, aki arról is beszélt, hogy a mai tudatos generáció számára fontos megmutatni, hogy mindaz, amit ma játékosan megtanulnak programozás- és robotizációfoglalkozásokon, felnőttkorukban milyen karriernek lehet az előszobája.

Kapcsolódó írásaink