Gazdaság

Magyarország és Szlovénia közös kutatásfejlesztési programokban érdekelt

Magyarországnak és Szlovéniának közös érdeke, hogy kihasználja azokat a lehetőséget, ami a két ország együttműködésében rejlik - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden Lendván, Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Magyarország és Szlovénia közös kutatásfejlesztési programokban érdekelt
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

 A tárcavezető példaként erre a következő európai uniós tervezési ciklust említette. Az Európai Unió következő kutatás-fejlesztési alapja majdnem 100 millió eurót tesz ki, és jelen pillanatban ennek nagyon kis részét hozza el a két ország - hangsúlyozta, majd hozzátette: "szeretnénk, ha nagyobb mértékben tudnánk ebből közösen részesedni".

Palkovics jelezte, hogy januárban több különböző területen ír alá együttműködési megállapodást a két kormány, mint például a a high-tech ipar, a zöldgazdaság és közös  beszállítói fejlesztések.

A két miniszter Lendván a Muravidék fejlesztési kérdéseiről és lehetőségeiről is tárgyalt. A tárcavezetők egyetértettek abban, hogy a határ menti vidékek nem attraktívak a fiatalok számára, mert a nagyobb városok elszívják a munkaerőt, és ezen szeretnének változtatni.

Ennek egyik megoldása, hogy olyan cégeket hoznak a térségbe, amelyek munkalehetőségeket teremtenek. Ezek vagy a hagyományokra épülnek, vagy olyan új lehetőségeket teremtenek, mint az informatika vagy a mesterséges intelligencia területe.

Palkovics szerint ennek egyik feltétele, hogy a gyerekek már iskolás korukban, és nem feltétlenül az egyetemen, hanem már a szakközépiskolákban ismerkedjenek meg ezekkel a technológiákkal.

A miniszter felajánlotta, hogy a zalaegerszegi szakképzési rendszert, és később az egyetemei rendszert is, átültetik Szlovéniára, és szlovén gyerekeket is szívesen látnak a programban, akár ösztöndíjat is biztosítanak számukra. A miniszter bejelentette, hogy a tárca a lendvai kétnyelvű középiskolát egy robotikai berendezéssel is támogatja.

A két miniszter korábban Mariborban is találkozott, ahol Palkovics László részt vett a magyar és szlovén autóipari klaszterek élvonalbeli technológiák fejlesztéséről szóló megállapodásának aláírásán. Majd egy Szlovéniában működő high-tech vállalat magyarországi potenciális letelepedéséről is tárgyalt, amely a miniszter szerint mindkét ország szempontjából komoly esemény lesz.

Mint mondta, javaslatot tett arra, hogy a szlovén kutatási intézet és a magyar kutatási intézet növelje meg az együttműködési keretét egy-egy millió euróra, hogy megnézzék, hogyan tudnak az intézmények hatékonyabban együttműködni egy magasabb forrás biztosítása mellett.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom