Gazdaság

Az élénk belső kereslet miatt csaknem elérte a három százalékot a fogyasztói árak emelkedése

Kettősség az inflációban

A fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak októberben az egy évvel korábbiaknál, szep­temberhez viszonyítva 0,6 százalékkal emelkedtek – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élénk belső kereslet miatt csaknem elérte a három százalékot a fogyasztói árak emelkedése
Árindex, fogyasztói ár
Fotó: KSH/MTI

A maginfláció (üzemanyagok, élelmiszerek és gyógyszerek nélkül) a szeptemberi 3,9 százalékosról négy százalékra emelkedett. A maginfláció 3,9 százalékkal májusban volt legutóbb ilyen magas. Tavaly októberhez viszonyítva az élelmiszerek áremelkedése 5,4 százalékra fokozódott. Az üzemanyagok ára négy százalékkal alacsonyabb volt, mint egy éve. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 8,4, ezen belül a dohányáruké 12,1 százalékkal, a szeszes italok ára átlagosan 4,8 százalékkal emelkedett. A háztartási energia 0,7, ezen belül a tűzifa hat százalékkal, a szén 6,7 százalékkal drágult. A tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 1,5 százalékkal maradt el a tavaly októberitől, a használt autók azonban továbbra is csaknem nyolc százalékkal, a számítástechnikai cikkek és telefonok pedig 5,2 százalékkal olcsóbbak – közölte a távirati iroda. Nyeste Orsolya az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, hogy összességében az infláció kettős természete megmaradt: az alacsony importált inflációból eredő dezinflációs hatásokat ellensúlyozza az élénk belső keresletből eredő magasabb infláció.

Kapcsolódó írásaink

Emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

ĀAz első három negyedévben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint szintén 5,8 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom