Gazdaság

Fontos megállapodások aláírására készül a kormány Vlagyimir Putyinnal budapesti látogatása során

Egymilliárd dolláros orosz–magyar projekt Egyiptomban

„Megállapodást kötöttünk arról, hogy a Gazprom jövő áprilistól elkezdi szállítani Magyarországra a jövő téli fogyasztás kielégítéséhez szüksége gázt” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek, miután tegnap Moszkvában Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt.

Fontos megállapodások aláírására készül a kormány Vlagyimir Putyinnal budapesti látogatása során
Szijjártó Péter és Alekszej Miller. Biztosított a hazai gázellátás
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Jelenleg tárgyalunk a mennyiség hárommilliárd köbméterre történő emeléséről – mondta. A tárcavezető emlékeztetett, hogy a történelem folyamán először tele vannak a magyar gáztározók, amelyek kis híján hat és fél milliárd köbméternyi gázt tárolnak. Ez fedezi a szükségleteket a jövő téli időszakig. Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország fontos megállapodásokat fog aláírni a gazdaság, a szociális biztonság és a sport területén folytatandó együttműködésről Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásakor. Kiemelte: sikerült olyan közös projekteket azonosítani, amelyeket harmadik piacon orosz és magyar vállalatok közösen tudnak megvalósítani. Ezek közül a legjelentősebbként az egyiptomi közös tendergyőzelmet emelte ki, amelynek keretében egy magyar és egy orosz vállalat szállíthat ezerháromszáz vasúti kocsit több mint egymilliárd dollár értékben az arab ország vasúttársaságának. A miniszter hangsúlyozta, hogy ez a magyar járműgyártás történetének egyik legnagyobb nemzetközi megrendelését jelenti. Rámutatott, hogy a két ország komoly előrelépést ért el a gazdasági együttműködésben a szankciók által nem érintett területeken.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom