Gazdaság

Kedvelt célpontok a fellendülés előtt álló városok

Nagyobb és rosszabb állapotú lakásokat ma jellemzően akkor vásárolnak meg befektetési céllal, ha kettéválaszthatják, és felújítást követően kiadják, vagy továbbértékesítik azokat

Jelentős hozammal kecsegtet éves szinten ingatlanba fektetni. A hosszabb távra, kiadási szándékkal vásárló befektetők sok esetben a jobb állapotú, ám kiváló elhelyezkedésű lakásokat keresik, visszaszorult azoknak a köre, akik az olcsó, felújításra szoruló ingatlanokat vették meg azért, hogy felújítás után továbbértékesíthessék.

Kedvelt célpontok a fellendülés előtt álló városok
Kiadhatóság szempontjából a belvárosi ingatlanok a legkeresettebbek
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A mostani piaci feltételek mellett akár tíz százalékot meghaladó éves hozam is elérhető befektetési célú, hosszú távú kiadásra szánt ingatlan vásárlásával. A trend pedig várhatóan annak ellenére fennmarad, hogy nehezen megjósolható, hogyan változnak a következő években a lakásárak – derült ki a Takarék Index összegzéséből, amely nyomán lapunk utánajárt, milyen típusú és árfekvésű ingatlanokat keresnek ilyen céllal.

Árában és méretében ugyan nincs óriási különbség, hiszen a befektetők is a leggyakrabban a 40–60 négyzetméter közötti lakásokat keresik, és jellemzően negyvenmillió forint körüli összegért vásárolják meg azokat, azonban a kiválasztás módja és a lokáció tekintetében már más szempontokat vesznek figyelembe – válaszolta megkeresésünkre a kiválasztási szempontokat részletezve Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A többféle befektetői körről elmondta, a gyorsabb megtérüléssel számoló befektetők, akik megvásárolják az ingatlanokat, felújítják, esetlegesen kettéválasztják a nagyobb lakásokat, majd változó haszonnal újraértékesítik azokat. Jellemzően a rosszabb állapotú ingatlanokban látnak fantáziát és nagyobb hozamot.

Megjegyezte ugyanakkor, visszaszorulóban van az a trend, hogy olcsóbb ingatlanokat vásárolnak fel a befektetők azzal a céllal, hogy felújítást követően jelentős haszon reményében újraértékesítik. Ennek hátterében a piac sajátosságai mellett a szakemberhiány áll.

A hosszabb távra, kiadási szándékkal vásárló befektetők pedig sok esetben a jobb állapotú, ám kiváló elhelyezkedésű lakásokat keresik, hiszen akár a rövid, akár a hosszabb távú bérbeadás esetén a lokáció fogja eldönteni a befektetés sikerességét.

Benedikt Károly aláhúzta, a fővárosban nagyon népszerűek a belső kerületek, ahol a rövid távú lakáskiadásra szánt befektetések a legnépszerűbbek, illetve a külföldi diákok és munkavállalók is sok esetben itt keresnek bérleti lehetőséget. A tudatosabb ingatlanbefektetők a belső kerületek rövid távú lakáskiadással kapcsolatos szabályozásait is figyelembe veszik, ehhez sok esetben kérnek ingatlanközvetítői segítséget is. Az V., VI. és VII. kerület mellett egyre népszerűbb a gyorsan fejlődő VIII. és IX. kerület is. Utóbbi kettő esetében ráadásul sok új építésű projekt közül tudnak válogatni a vásárlók.

Országos tekintetben kiadási céllal eddig jellemzően az egyetemi városokban vásároltak ingatlant a befektetők, de az elmúlt években a nagyobb beruházásokat bejelentő és így várhatóan erős gazdasági fellendülés előtt álló városok lettek a legkedveltebb célpontok. Debrecenben például a Duna House hálózata is megnövekedett érdeklődést mért az elmúlt években.

Az ingatlanpiaci szakemberek szerint a befektetési szándékból felújított ingatlanok jelentősen javítanak a hazai lakásállomány minőségén kifejezetten azokon a területeken (pl. Budapest-Belváros) ahol kevesebb új építésű fejlesztésre, beruházásra van lehetőség.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom