Gazdaság

Tovább javulnak itthon a versenyképességi feltételek

Előrelépett hazánk a World Economic Fórum ranglistáján

A visegrádi országok közül Magyarország versenyképessége javult leginkább idén a World Economic Fórum (WEF) értékelése szerint. Az előrelépés egyebek mellett a magyar gazdaságpolitika jobb vállalati megítélésének, a makrogazdasági stabilitásnak, a javuló munkaerőpiaci folyamatoknak és infrastruktúrának köszönhető a jelentés szerint.

A davosi székhelyű WEF tegnap közzétett új versenyképességi rangsorában Magyarország a vizsgált 141 ország közül a 47. helyen áll, ez a tavaly publikált rangsorhoz képest egy helyezésnyi előrelépést jelent. Magyarország abszolút teljesítménye, azaz a Global Competitiveness Indexe 0,8 ponttal javult, ami a legkedvezőbb változás a visegrádi országok között. A WEF rangsor által vizsgált tizenkét fő versenyképességi tényező közül nyolc területen javult Magyarország versenyképessége az elmúlt évhez képest. A főbb tényezők közül Magyarország az Infrastruktúra (27. hely), az Innovációs képességek (41. hely) és a Makrogazdasági stabilitás (43. hely) területén szerepel a legjobban a rangsorban.

A legnagyobb, három helyezésnyi előrelépést az Intézmények és a Munkaerőpiac esetében értük el. Utóbbi esetében az általános munkaerőpiaci mutatók javulása, illetve a megújított szakképzési rendszer kedvezőbb vállalati megítélése járult hozzá az előrelépéshez, míg előbbi javulását a kormányzati gazdaságpolitika jobb vállalati megítélése segítette elő. A vizsgált összesen 103 indikátor több mint felében javult abszolút értékben Magyarország teljesítménye.

Mint azt a Pénzügyminiszté­rium tegnap közölte, mindez visszaigazolja a magyar gazdaságpolitika törekvését, hogy a makrogazdasági stabilitás fenntartása mellett tovább javuljanak a gazdasági növekedés minőségi, versenyképességi feltételei. A Nemzeti Versenyképességi Tanács e célból kidolgozta, a magyar kormány 2018 novemberében pedig elfogadta a „Program a versenyképesebb Magyarországért” címet viselő javaslatcsomagot, mely hat fő területen, az adózás, a foglalkoztatás, a közszféra, az egészségügy, az oktatás és a vállalati környezet működését illetően tett javaslatot konkrét lépésekre a versenyképesség átfogó javítása érdekében. Az idei és az elkövetkező évek legfontosabb gazdaságpolitikai célja az, hogy – az eddigi eredményekre építve – tovább javítsuk a magyar gazdaság versenyképességét és a vállalkozások termelékenységét – tájékoztatott a minisztérium.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom