Gazdaság

Kettősség az inflációban

Meredeken emelkedtek a szolgáltatások árai

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbiaknál, augusztushoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek – jelentette tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havi 3,7 százalékról 3,9 százalékra nőtt szeptemberben, és 0,2 százalék után 0,4 százalék volt a havi maginfláció.

A szeptemberi infláció január óta a legalacsonyabb, és jobban lassult az elemzők várakozásánál, akik 3,0 százalékos szeptemberi inflációra számítottak az augusztusi 3,1 százalékot követően. Az élelmiszerek és a dohányáruk ára emelkedett legjobban egy év alatt, 5,1, illetve 12,3 százalékkal.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kommentárja szerint az inflációban továbbra is kettősség figyelhető meg: míg egyes piaci szolgáltatások árai – részben a bérnyomás miatt – meredeken emelkednek, az importált infláció negatív, ugyanis a legnagyobb mértékben a tartós cikkek árai estek. Ez az MNB várakozásait igazolja, hogy az importált infláció mérsékelni fogja a hazai inflációt. Az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt az év végére ismét négy százalék közelébe ugorhat az infláció, így éves átlagban 3,4 százalékos inflá­cióra számít a Takarékbank elemzője a tavalyi 2,8 százalék után. Jövőre bázishatások és az alacsony importált infláció miatt háromszázalékos átlagos inflációt vár a szakértő.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője is arra mutatott rá, a várakozásoknál jóval kedvezőbben alakult a szeptemberi infláció, és így a jegybanki cél alá került, ami egyelőre igazolni látszik a monetáris tanács szeptemberi döntését. Ugyanakkor a maginflációs folyamatok erősödtek, tehát az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból. Az alacsonyabb infláció tehát azon termékek árcsökkenésének köszönhető, amelyek a maginfláción kívül esnek, így árukra a jegybank kevésbé tud hatni.

Kapcsolódó írásaink

Mérséklődik az infláció

ĀCsökkentek az üzemanyagárak augusztusban, és az élelmiszerekhez is olcsóbban lehetett hozzájutni az üzletekben, viszont emelkedett a háztartási energia költsége

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom