Gazdaság

Minden hatodik autóra kötnek casco biztosítást

A járművek életkora meghatározó szempont

Nagyjából minden hatodik autós köt cascót a kötelező mellé, a biztosítók jellemzően legfeljebb tizenöt éves járműre vállalnak kockázatot, azonban mindig lehetnek egyedi esetek – válaszolta lapunk megkeresésére Magyar János, a Groupama Biztosító Gépjárműbiztosítási főosztályvezetője.

Minden hatodik autóra kötnek casco biztosítást
Egyes finanszírozási formáknál a váratlan helyzetek miatt előírhatják a cascót
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Emlékeztetett, minden magyarországi telephelyű gépjármű üzembentartója köteles a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést kötni. Itt nincs kivétel, ez a kötelezettség a jármű korától függetlenül vonatkozik minden – az erre vonatkozó jogszabályban – meghatározott járműre.

Casco esetén viszont a gépjármű tulajdonosának döntésén is múlik a dolog. Vannak esetek, – mint például a valamilyen finanszírozással megvásárolt járművek, – amikor a finanszírozó pénzintézet előírhatja a casco meglétét. Összehasonlításul, a Magyar Biztosítók Szövetsége tavaly év végi adatai alapján az 5,4 millió kgfb szerződés mellett 918 ezer casco biztosítással rendelkeztek a gépjármű tulajdonosok, üzembentartók. Utóbbi esetén a biztosítók szabályozhatják, hogy milyen feltéltelek mentén vállalják a szerződéskötést, a jármű kora minden biztosítónál szempont lehet. Magyar János hozzátette, a tapasztalataik alapján a biztosítók jellemzően 12-15 éves kornál húzzák meg az életkorhatárt, azonban egyedi esetek mindig lehetnek. A jármű kora mellett például a jármű állapota is meghatározó. Például önmagában az, hogy egy járművet oldtimernek hívunk, nem jelent kivételt a kötelező biztosítás megléte alól.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom