Gazdaság

Felmérések zajlanak az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséért és kiépítéséért

Hosszú távú vízgazdálkodás

A klímaváltozás miatt is kulcsfontosságú az öntözésfejlesztés, a vízgazdálkodás hatékonyabbá tétele a hazai agrárium versenyképességének növeléséhez. Számos előremutató lépést tett és tesz a kormányzat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunknak eljuttatott sajtóközleményéből.

Felmérések zajlanak az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséért és kiépítéséért
Felmérések zajlanak az öntözéses gazdálkodás elterjesztéséért és kiépítéséért
Fotó: MH

Az öntözésfejlesztési stratégia megalkotásáról szóló kormányhatározat kapcsán 2018-ban végzett kamarai igényfelmérés során mintegy 1,2 millió hektár területet, több mint negyvenezer gazdálkodó igényeit sikerült felmérni. Ezáltal országszerte parcellaszinten láthatóvá vált a valódi öntözésfejlesztési szándék, valamint annak elmaradásának okai. A kutatás több tényezőt is feltárt, egyebek közt ilyen például, hogy helyenként nem áll rendelkezésre felszíni víz, ezen kívül sok gazdálkodó tart a bürokratikus terhektől. Az öntözéses gazdálkodást hátráltatja még az elaprózódott birtokszerkezet is, illetve a termelői együttműködések hiá­nya, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzésének bonyolultsága, egyes területeken vízátvezetési anomáliák. A fejlesztés csak hosszabb távon térül meg, komoly önerő kell a beruházáshoz és a fenntartáshoz is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom