Gazdaság

Célszerű már jóval a téliesítés előtt nyaralóbiztosítást kötni

Az időszakosan lakott ingatlanok védelme feláras, és a közműszámlák alapján bizonyítani lehet azt is, ha valaki lakóépületként jelölte meg, de életvitelszerűen mégsem ott él

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedése jelentősen növeli mind a betörések, mind a meghibásodások által okozott károk kockázatát.

Célszerű már jóval a téliesítés előtt nyaralóbiztosítást kötni
A betörésen kívül az árvíz és a csőtörés veszélyezteti leginkább a nyaralókat
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A károkra fedezetet kínáló nyaralóbiztosítások kötési folyamatát célszerű mielőbb megkezdeni, mivel a biztosítóknak tizenöt nap áll a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, szerződnek-e az adott ingatlan védelmére – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A kiürülő nyaralóterületeken nem csupán a betörések esélye nő meg, hanem az olyan károké is, amelyekről a tulajdonos nem szerez időben tudomást, ez pedig jelentősen emelheti a károk összegét – magyarázza közleményben Baksa Melinda, a FBAMSZ elnökségi tagja. Egy csőtörés során például az akár hetekig tartó eláztatás mellett az elfolyt víz díja is komoly tétel lehet. A vihar által megbontott tetőn elázó lakásban szintén további jelentős járulékos károk keletkezhetnek, de egy hosszabb időszakra beköltöző betörő is jócskán megnövelheti a helyreállítás költségeit. A nyaralókhoz kapcsolódó magasabb kockázat magasabb biztosítási díjakkal is jár: a nem állandóan lakott ingatlanok biztosítási védelméért a biztosítók többsége harminc és száz százalék közötti pótdíjat számít fel. Egy siófoki száz négyzetméteres ingatlan esetében például – átlagos paraméterek mellett – évi 22 ezer forinttól indul a lakásbiztosítások díja. Ha ugyanezt az épületet nyaralóként használják, hasonló biztosítást 33 ezer forinttól lehet találni. Az egyes biztosítók díjai fedezeti körtől és limitektől függően is eltérhetnek. Egy ingatlan általában akkor tekinthető lakottnak a biztosítási feltételek szerint, ha abban legalább 180 napot életvitelszerűen ott tartózkodik valaki. Hiába jelentkezik be viszont egy családtag állandó lakosnak, a kárfelmérés során a biztosító – például a közműszámlákból – bizonyítani tudja, hogy az adott házat mégsem lakóépületként használják, akár a teljes kárösszeget visszatarthatja. Nyaralók esetében a biztosítók általában kizárják kiemelt értékek fedezetét, és külterületen fekvő ingatlanok esetében korlátozhatják az általános ingóságok biztosítását is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom