Gazdaság

„Munkához kell juttatni mindenkit, aki dolgozna”

A betöltetlen helyek jelentős részét az építőipar, a kereskedelem, a szolgáltatások és a vendéglátóipar adja, de sokan keresnek járművezetőket és gépkezelőket is

A főváros 14,4 ezer álláskeresőt tart nyilván. A Pénzügyminiszté­rium közölte, hogy a munkavállalók elhelyezkedését képességeik felmérésével és képzési ajánlatokkal támogatnák, a munkaadók igényeit pedig a vállalati kapcsolattartók segítségével mérnék fel.

„Munkához kell juttatni mindenkit, aki dolgozna”
A fővárosban a munkaadók jelenleg nyolcezer állást kínálnak
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarország ereje a munkát vállalók teljesítményétől függ, a kormány ezért munkalehetőséget akar biztosítani mindenkinek, aki dolgozni szeretne – jelentette ki a Fővárosi Kormányhivatal tegnapi állásbörzéjén Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, aki a foglalkoztatottság további bővítése érdekében a munka megbecsülését, valamint a munkát keresők és kínálók hatékony összekötését sürgette. Budapesten 2,2 százalék a munkanélküliség, miközben nyolcezer betöltetlen álláshelyet tartanak nyilván a fővárosban – derült ki a távirati iroda tudósításából. Az ország akkor lesz a legerősebb, ha mindenki munkához jutott, megtalálva a számára legmegfelelőbb álláshelyet – hangsúlyozta az államtitkár.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a rekordszintű foglalkoztatással párhuzamosan a szabad munkaerő-tartalék fellelése vált a legnagyobb kihívássá. Hozzátette, hogy a munkavállalók elhelyezkedését képességeik felmérésével és képzési ajánlatokkal támogatnák, a munkaadók igényeit pedig a vállalati kapcsolattartók segítségével mérnék föl. A foglalkoztatás számai mögött emberek és családok állnak, a foglalkoztatáspolitika intézkedései az ő mindennapjaikat és jövőjüket határozzák meg – hangsúlyozta. A budapesti kormányhivatal múlt heti közleménye szerint a főváros 14,4 ezer álláskeresőt tart nyilván. A betöltetlen helyek jelentős részét az építőipar, a kereskedelem, a szolgáltatások és a vendéglátóipar adja, de sokan keresnek járművezetőket és gépkezelőket is.

A Központi Statisztikai Hivatal augusztus végi adatai szerint csökkent a munkanélküliség, főként a nők körében tapasztalható javulásnak köszönhetően. A munkanélküliségi ráta 3,4 százalékon állt. A foglalkoztatottság pedig 70,1 százalékra emelkedett, viszont a fiataloknál valamelyest csökkent ez az arány.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom