Gazdaság

Internetlefedettségben az élvonalban vagyunk

Cél az 5G-alkalmazások elterjesztése Magyarországon

Október végén kerülhet a kormány elé Magyarország 5G-stratégiája – mondta tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ITU Telecom World 2019 konferen­cián Budapesten.

Internetlefedettségben az élvonalban vagyunk
Palkovics László: A technológiát a közlekedésben és az egészségiparban is alkalmazhatják majd
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Hozzátette: a lefedettségben, internetelérésben a mobil és a vezetékes területen is a világ élvonalához tartozik Magyarország, a letöltési sebességben is a nyolcadik helyen állunk. Az 5G ezt meg tudja majd változtatni, és még előkelőbb helyre juthatunk. A miniszter a távirati iroda beszámolója szerint hangsúlyozta: az a céljuk, hogy támogassák az 5G-alkalmazások elterjedését Magyarországon. Hozzátette: gazdasági szempontból is fontos ez a technológia, hiszen a befektetési értéke óriási. Példaként említette, hogy a Huawei 75 milliárd dollárt fektetett a technológia fejlesztésébe. Az 5G-t számos területen alkalmazhatják majd, a miniszter példaként a közlekedést és az egészségipart említette.

Az infrastruktúra kiépítésében úgy kell az államnak szerepet vállalnia, hogy a versenyhelyzetet ne torzítsa – mondta Palkovics László. Az ITU az ENSZ legfontosabb infokommunikációs területen működő, globális intézménye, amelynek feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése, hazánk alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. Tavaly Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe. Az ITU Telekom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely összehozza az iparág képviselőit.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom