Gazdaság

Várakozáson felüli az ipari termelés

Az ágazat teljesítménye lényegesen meghaladta a gyengébb európai és német konjunktúrát, amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása és az élénk belső kereslet is támogat

Ismét megugrott a hazai ipari termelés, ezúttal tizenkét százalékkal. Ez a teljesítmény lényegesen felülmúlja a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát.

Várakozáson felüli az ipari termelés
Sokat segítettek az elmúlt évek beruházásai a termelésben
Fotó: MH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslése szerint 2017 márciusa óta sosem látott mértékben, tizenkét százalékkal nőtt júliusban az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének lapunkhoz eljuttatott kommentárja szerint minden várakozást messze felülmúlt az ipari termelés júliusi növekedése. A magyar ipar teljesítménye lényegesen meghaladta a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát, amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat. A szakértő kiemelte, hogy feldolgozóipari kapacitások további növekedését biztosítja a beruházások érdemi növekedése, valamint a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlás. A feldolgozóipar kedvező kilátásait tükrözik a némileg csökkenő, de továbbra is magas bizalmi indexek. A meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint döntően közvetett hatások miatt a Brexit körüli bizonytalanság jelentős kockázatokat jelenthet, bár ezek már eddig is fékezték a növekedést.

Ez a jelentős növekedés egyértelműen a járműgyártás felpörgésének köszönhető – írta közleményében Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Gyakorlatilag március óta egymást követik a jó és a rossz hónapok. A folyamatos hullámzás mellett nincs szó trendszerű emelkedésről. Ebben némi pozitív változás a nyári hónapok után következhet be, hiszen az export rendelésállomány továbbra is magasabb, mint egy évvel korábban. A bizalmi indexek még mindig enyhe expanziót vetítenek előre. A legfrissebb adatok ismeretében az ING Bank elemzői továbbra is úgy látják, hogy jelentős ingadozások mellett az ipar képes fenntartani egy öt-hat százalékos átlagos növekedési ütemet az év hátralévő részében, amit jövőre egy komolyabb fékeződés követhet amennyiben tovább romlik a nemzetközi gazdasági környezet.

Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzőjének nem önmagában a növekedés jelentett meglepetést, hanem a növekedés üteme, amelyet a magyar ipar annak ellenére ért el, hogy az egyik fő exportpiacát jelentő Németországban a gyárak megrendelései több mint egy éve csökkenést mutatnak, rá­adásul az idén egyre gyorsul az ottani visszaesés. A teljesítményt azzal magyarázza, hogy az elmúlt években elindult fejlesztések beléptek a termelésbe, ez pedig emelkedő pályán tartja a magyar ipart. Az ipar teljesítménye azonban változékony, ráadásul a nyári hónapokban a szabadságok, leállások alapve­tően befolyásolják a termelést. Ezért elképzelhető, hogy augusztusban jóval gyengébb adatok érkezhetnek majd. A szakértő szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a kedvezőtlenebbé váló külső környezetet, amely az exportkereslet csökkenésén keresztül előbb-utóbb negatív hatással lehet az ipar teljesítményére.

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis tegnap azt közölte, hogy szezonális, naptári és árkiigazítással az ipari termelés 0,6 százalékkal csökkent júniushoz viszonyítva. A piac havi bázison 0,3 százalékos növekedést várt a jú­niusi 1,1 százalékos ipari termeléscsökkenés után. Tavaly júliushoz képes az ipari termelés 4,2 százalékkal zsugorodott. Júniusban az éves szintű visszaesés 4,7 százalék volt. A német ipari termelés 1991 és 2019 között átlagosan 0,08 százalékkal emelkedett havonta az előző havihoz képest.

Erősödő külkereskedelem

Júliusban az export és az import euróban számított értéke egyaránt 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 276 millió euró volt, 19 millió euróval több az egy évvel korábbinál – jelentette tegnap első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Júniusban az export és az import is elmaradt az egy évvel korábbitól, 7,3 százalékkal, illetve 2,3 százalékkal, az aktívum azonban jóval nagyobb, 488 millió euró volt – közölte az MTI. Az év első hét hónapjában 3,8 százalékkal nőtt az export és 5,8 százalékkal az import, az exporttöbblet 3,361 milliárd eurót tett ki, 1,003 mil­liárddal maradt el egy évvel korábbitól. Júliusban az export 9,003 milliárd euró volt, az import 8,727 milliárd eurót tett ki. A kivitel nyolcvan százaléka az unióba ment, a behozatal 74 százaléka onnan érkezett. (PGI)

Kapcsolódó írásaink