Gazdaság

Kombinálják is a banki ügyfelek a kedvező családtámogatási konstrukciókat

Egyáltalán nem tapasztalható az érdeklődés csökkenése, az ingatlanfedezetet nem igénylő babaváró támogatást országszerte folyamatosan kérik a bankoknál

Töretlen az érdeklődés a babaváró támogatás iránt, két nagyobb pénzintézetnél már a kérelmek jelentős hányada pozitív elbírálást kapott az első hónapban. A falusi csok-ra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érkezett a legtöbb igénylés. A családtámogatási formákat gyakran kombinálják is az ügyfelek.

Kombinálják is a banki ügyfelek a kedvező családtámogatási konstrukciókat
Sokan épp az igényléshez szükséges dokumentumok beszerzését intézik
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A babaváró támogatás meghatározott célt szolgál, szabadon felhasználható fogyasztási konstrukció, nem igényel ingatlanfedezetet, ezzel szemben a csok és 2019 július­ától a Falusi csok konstrukció felhasználása mindenképpen a célingatlanhoz kötött.

A lapunk által megkérdezett pénzintézetek kimutatásai ellentmondanak a családtámogatási formák népszerűtlenségéről szóló híreknek, főleg annak tükrében, hogy a befogadott kérelmek egy részét már folyósították és szép számmal vannak olyan ügyfelek is, akik az igényléshez szükséges dokumentumokat szerzik be.

Babaváró támogatáshoz egy hónap alatt több mint 875 igényt fogadott be a Takarék Csoport, összesen 8,5 milliárd forint értékben, ebből 315 ügyfélnek összesen 3058 millió forintot már folyósított is – közölte lapunkkal a pénzintézet. Ez a konstrukció meghatározott célt szolgál, ismérve, hogy nem ingatlanfedezethez kötődik, de kombinálható a csok-kal, illetve a falusi csok-kal, a pénzintézet ügyfelei közül jópáran kihasználták ezt a lehetőséget. Babaváró támogatást főleg a Tisztántúlon igényeltek a Takarék Csoportnál. Az igénylések elbírálásánál az igénylők jövedelmét nézik, a folyósítás összegénél pedig azt, hogy a babaváró támogatás és az esetlegesen már meglévő további kölcsönök törlesztőrészlete összesen ne haladja meg a jövedelem törvényben meghatározott százalékát.

A csok bevezetésétől, 2015. decembertől 2019. áprilisig összesen 19 300 családdal kötött szerződést a Takarék Csoport 57,32 milliárd forint összegben.

A Falusi csok bevezetésétől, 2019. július 1-től kezdődően július 31-ig a Takarék Csoport 45 db Falusi csok igénylést fogadott be, 225 millió forint értékben.

Az OTP Bank jelentős érdeklődést tapasztal a Babaváró támogatás kapcsán – válaszolta lapunk megkeresésére a pénzintézet. Az első hetek eredményei alapján a Babaváró indítása óta több mint tízezer család igényelte a kedvezményes konstrukciót az OTP Banknál, a folyósítások száma pedig meghaladta az ötezret. Az átlagos igényelt összeg 9,7 millió forint. Az OTP Banknál szerződő ügyfelek többsége a maximális, 240 hónapos futamidővel veszi fel a támogatást. Az igénylők többsége Budapesten és környékén él, de az észak-magyarországi és észak-dunántúli OTP bankfiókokban is kiemelkedően nagy a beadott igénylések száma.

A csok kapcsán a pénzintézet azt válaszolta, hogy továbbra is az otthontámogatásra vonatkozó igénylések legnagyobb hányadát folyósítja. Az OTP-hez 2019 első hat hónapjában több mint ötezer csok-kérelem érkezett több mint húszmilliárd forint értékben. Július elsejétől augusztus közepéig közel 1500 használt ingatlan vásárlására fordítható csok-ot, több mint 1,7 milliárd forint összegben igényeltek az ügyfelek az OTP Banknál.

Falusi csok-ot közel hatszáz család igényelt, megközelítőleg 3,5 miliárd forint összegben. A Falusi csok átlagos összege közel 5,5 millió forint. A legtöbb igénylés Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéből érkezett.
A K&H Bankhoz beérkező babaváró támogatásra vonatkozó kérelmek napi 150-170 db között mozognak – válaszolta megkeresésünkre a pénzintézet. A folyósított összeg folyamatosan nő, az elmúlt héten meghaladta a kétmilliárd forintot, és várhatóan a következő időszakban ezen a magas szinten meg is marad. Az átlagosan igényelt összeg 9,7 millió forint.

Ügyintézés gyorsabban és felkészülten

Az OTP Bank azt tanácsolja a babaváró támogatást igénylőknek, hogy tb- igazolással érdemes a fiókba érkezniük. Ha a kismama már túl van a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhesgondozási kiskönyvét. Emellett érdemes az (adott) pénzintézet honlapján is tájékozódni a jogosultsági feltételekről és a szükséges dokumentumokról. A honlapon található kalkulátorral kiszámolhatók a várható törlesztőrészletek.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom