Gazdaság

Kicsit emelkedett az ipari export

„A termelékenység javítása a kulcsa a növekedési ütem megőrzésének, a technológiaváltást, a digitalizációs folyamatok előretörését a kormány is szorgalmazza”

Növekedés volt az iparban az első fél évben, viszont a járműgyártásban jelentősen visszaesett a megrendelésállomány.

Kicsit emelkedett az ipari export
Ipari termelés Magyarországon
Fotó: KSH/MTI

Tovább tart az ipari termelés bővülése, az első féléves adatok bizakodásra adnak okot – mondta tegnap Nagy Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparági stratégiáért felelős helyettes államtitkára az M1-en a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva. A KSH adatai szerint az első fél évben az ipari termelés 5,4 százalékkal emelkedett a tavalyi 3,5 százalékos növekedés után.

Nagy Ádám kiemelte: a feldolgozóipari ágazatok közül a fontos járműgyártásban és az élelmiszer-iparban növekedés volt. Ugyanakkor a járműiparban az új megrendelések húsz százalékkal estek vissza, az új exportrendelések 21 százalékkal, a belföldiek 10,8 százalékkal. Ennek ellenére a járműipar június végi rendelésállománya még 7,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az exportnak köszönhetően, mert a belföldi rendelésállomány 5,5 százalékkal csökkent. Kitért arra, hogy az ipari export teljesítménye minimálisan emelkedett, ami elfogadható, azt is figyelembe véve, hogy fontos kereskedelmi partnereknél – köztük Németországban – visszaesést mértek. A világpiaci folyamatoknak jelentősek a hatásai a magyar ipar teljesítményére. Az ipari termelékenység javítása a kulcsa a növekedési ütem megőrzésének, ezért a technológiaváltást, a digitalizációs folyamatok előretörését a kormány is szorgalmazza – mondta.

Mint azt a távirati iroda közölte, júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott.

Kapcsolódó írásaink

Ismét csúcsra tört a kiskereskedelem

ĀA bruttó átlagkereset bővülését a GDP erőteljes növekedése mellett a magyar kormánygazdaságpolitikai intézkedései tették lehetővé, így többet tudnak költeni a háztartások is

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom