Gazdaság

A magas alapkamat is segítette a devizahitelezést

Felügyeleti felelősség

Jóval több felelőssége volt az államnak és a jegybanknak a devizahitelek térnyerésében, mint ahogyan azt Király Júlia volt jegybankelnök utólagosan láttatni igyekszik – válaszolta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója tegnap az Index.hu megkeresésére.

Csányi Sándor azt mondta, a felügyeleti intézkedések megtételének elmaradása mellett még egyértelműbb és nagyobb hatású mulasztás, hogy a korabeli monetáris politika a régióhoz képest kiugróan magasan tartotta az alapkamatot és mesterségesen erősen a forintot. A magas hazai kamatszint a reálgazdaságra is negatív hatással volt, a magas forint pedig hátráltatta az (élelmiszer)exportot. Fenntartja még azt is, az OTP-nek nem volt érdeke a devizahitelezés elterjedése.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom