Gazdaság

Mindenhol népszerű a csemegekukorica

A termékek nagy részét külföldre szállítjuk

A csemegekukorica betakarítás – amennyiben optimálisak lesznek az időjárási körülmények addig – július közepén indul, a korai fajtákkal. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is jó lesz.

Mindenhol népszerű  a csemegekukorica
Minőségét az öntözésnek is köszönheti
Fotó: MH/Ficsor Márton

A július eleji viharok a szabolcs-szatmár-beregi termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még folyamatban van – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az elmúlt években átlagosan harminc-harmincnégyezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát; az évi öt-hatszázezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel.

A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában, utánunk Franciaország következik. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt van.

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is három-négyezer hektáros termőterületek vannak. A csemegekukorica-termőterület több mint hetven százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség. Az itthon előállított csemegekukorica-termékek csaknem 95 százaléka exportra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint kétszázezer tonnát exportáltunk tavaly, hatvanmilliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, 16,6 milliárd forint értékben. Ezzel az egyik legjelentősebb agrárexportcikkünkről van szó. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom