Gazdaság

Csaknem tizenötmilliárd forintot osztanak szét egyetemek és kutatóintézetek között

Kiválósági program

Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el kétszázhárommillió forint támogatást a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében – jelentette be tegnap Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára.

Csaknem tizenötmilliárd forintot osztanak szét egyetemek és kutatóintézetek között
Fotó: MH

Elmondta, a pályázat keretében huszonhat egyetem és állami kutatóintézet ötvenöt tématerülethez összesen 14,6 milliárd forint támogatást kap. Idén négy témát jelöltek meg: az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció kutatási területekhez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak – ismertette a helyettes államtitkár. Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke elmondta, hogy a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat a felszín alatti területek eddigi kutatásának száz-százötven éve alatt összegyűlt adatok digitalizálásához és mesterséges intelligenciával való feldolgozásához nyert el támogatást.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom