Gazdaság

Harminc éve nem találtak ilyen olajmezőt, mint az Ormánságban

Nyersanyag-kitermelés

A Szigetvártól délnyugatra található Istvándi és Kétújfalu közelében hatalmas olajlelőhelyre bukkant egy amerikai–magyar olajcég, a nyersanyag mennyisége akkora, hogy napi tizenegyezer hordó kitermelését is lehetővé teszi.

A felfedezésről beszámoló G7 hírportál szerint harminc éve nem bukkantak ilyen mennyiségű olajkincsre Magyarországon, a kitermelhető mennyiséggel a Mol mellé zárkózhat fel egy eddig ismeretlen cég. Nemrég mesterséges földrengéseket idéztek elő speciális munkagépek az Ormánság nyugati peremén, hogy mérőkocsikkal a föld alatt található olajvagyon méretéről képet alkothassanak. A környéki önkormányzatoknál a témában közmeghallgatások is lezajlottak. A gazdasági hírportál azt írja, Somogy és Baranya megye határán már előrehaladott állapotban van a kitermelés előkészítése, sőt a pettendi és az istvándi mezőkön már folyik is a nyersanyag kinyerése. A portál beszámolója szerint a kitermelést végző társaság ugyanakkor nem ismeretlen ezen a terepen, az amerikai Aspect Energy által birtokolt Magyar Horizont Kft. már második évtizede végez idehaza fúrásokat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom