Gazdaság

Elszennyezett tengerek

Amennyire hasznos, ugyanannyira káros hulladékként a műanyag

Műanyagmentes kampányokkal, hulladékcsökkentéssel, a környezettudatos szemlélet terjesztésével és csomagolásmentes boltokkal igyekeznek eleget tenni kereskedők és vásárlók annak az uniós rendeletnek, amely betiltja az egyszer használatos műanyag termékek árusítását.

Elszennyezett tengerek
A reklámszatyrok képesek elpusztítani a tengeri állatokat
Fotó: AFP/Paulo de Oliveira

Annak ellenére, hogy a vásárlók részére egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik a bevásárlást az üzletekben egy ideig ingyen biztosított vagy olcsó, egyszer használatos nejlonzacskók, már nincs olyan nap, hogy ne kerülne terítékre olyan hír, amely ne a műanyagszennyezésről szólna. Az Európai Parlament március végén jóváhagyta a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokat, amelyek értelmében 2021-tól betiltják többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, és ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lehet majd készíteni. Azon termékeknél, amelyeknél még nem állnak rendelkezésre megfelelő alternatívák, a hangsúly elsősorban a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Néhány területen már felbukkantak új megoldások. „A Bamboo Village bambusz szívószálak forgalmazásával foglalkozik, hogy segítsen enyhíteni az egyszer használatos műanyagok környezetre gyakorolt káros hatását” – mondta el lapunknak Bozó Balázs, a cég ügyvezetője. Hozzátette, a bambusz fenntartható alternatívát biztosít a műanyag szívószálakkal szemben, hiszen a műanyag hulladék olyan globális probléma, amely Földünk és óceánjaink élővilágát fenyegeti.

Hogy mekkora ez a fenyegetettség, azt bizonyítja, hogy a nagyvárosok hulladéka műanyag mikrorészecskékre bomolva egészen az UNESCO világörökségi listáján lévő Galápagos-szigetekig eljut, nagy veszélybe sodorva a csak ott élő állatfajokat. A napsugárzás és a tengerek sótartalma megrongálja a palackokat, csomagolóanyagokat, halászhálókat. Az előbb kőkeményre szilárduló műanyagot a hullámzás a szikláknak csapja és egyre kisebb részekre, végül mikrorészecskére „bomlik”, így kerül a vízzel és táplálékkal az állatok szervezetébe. Nemrég negyven kilogramm műanyagzacskót találtak egy bálna gyomrában, amelynek tetemét a Fülöp-szigeteken vetette partra a tenger. A boncoláskor tizenhat rizses és négy banánültetvényeken használt műanyagzsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. Tengerbiológusok szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

Globális és lokális kampányok sokasága zajlik annak érdekében, hogy a szennyezést megállítsák. Számos civil szervezet, környezettudatossággal foglalkozó szakember és fórum, felismerve felelősségünket az élővilág és benne az ember jövője iránt, lépéseket tesz, kampányokat, önkéntes akciókat szervez a hulladékcsökkentés érdekében. A Humusz Szövetség szerint nem mehetünk el szó nélkül a korunk egyik legnagyobb szennyezőanyagát jelentő műanyagok mellett, amelyek az élet számos területén hasznosak, ugyanakkor a környezetszennyezés miatt napjaink egyik legnagyobb problémáját jelentik.

Kapcsolódó írásaink