Gazdaság

A kormányok elsődleges feladatai egyike az oktatási rendszerek korszerűsítése

OECD-innovációs fórum

Nem védekeznünk kell, hanem felkészülnünk az új korra – mondta tegnap Szijjártó Péter (képünkön) külgazdasági és külügyminiszter a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi, digitális innovációval foglalkozó miniszteri értekezletén.

A kormányok elsődleges feladatai egyike az oktatási rendszerek korszerűsítése
Szijjártó Péter
Fotó: MH

Felszólalásában kitért arra, hogy hatalmas globális változás zajlik a világban, és az új technológiák alkalmazása minden nemzetgazdaságban a siker előfeltétele. Fokozottan érvényes ez az olyan kis országokra, amelyeknek nincsenek jelentős természeti kincsei, erőforrásai – folytatta a tárcavezető. A kormányok felelősségének hangsúlyozása közben elsődleges feladatként az oktatási rendszerek korszerűsítését említette mind a középiskolákra, mind a felsőoktatásra vonatkozóan, hogy a diákok olyan képességek és tudás birtokában legyenek, amellyel versenyképesek lehetnek a munkaerőpiacon. Beszélt arról is, hogy francia gyógyszer- és autóipari vállalatok negyvenmilliárd forintnyi beruházást hoznak Magyarországra a csütörtöki üzleti találkozásokon kötött megállapodások értelmében.

A gyógyszer- és autóipar kulcsszerepet játszik a magyar gazdaság új dimenzióba lépése szempontjából, ezek azok az iparágak, amelyek Magyarországon a leginkább vezénylik a modern, új világgazdasági korszakra történő átállást – derült ki a távirati iroda tudósításából. Hazánk a világon a 19. legnagyobb gyógyszeripari exportőr, az autóipar tekintetében a 20. legnagyobb exporttal rendelkezik. A párizsi értekezleten Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár is részt vett, aki elmondta, Magyarország digitális téren is példaértékű modellekkel szolgál amellett, hogy gazdasági növekedésével az Európai Unió élvonalába tartozik. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az OECD legújabb kutatásai szerint a munkakörök 80–90 százalékában szükség van digitális kompetenciákra. A jövőben az ipari vállalatok mintegy 85 százaléka fogja digitalizálni a folyamatait. Gion Gábor Párizsban kétoldalú megbeszélést folytatott Lee Ho-seunggal, a Koreai Köztársaság gazdasági és pénzügyminisztériumának miniszterhelyettesével.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom