Gazdaság

Telefonos ügyfélszolgálat segíti az adózókat 20-áig

Jelentősen könnyíti a pontos dokumentumok benyújtását az adóhatóság, a legtöbb magánszemélynek csupán az egy plusz egy százalék felajánlásáról kell rendelkeznie

Három nap maradt hátra a személyi jövedelemadó-bevallás határidejéig – hívta fel a figyelmet az adóhatóság. A magánszemélyek helyett a NAV készíti el a bevallástervezetet, amely változtatás nélkül az ő esetükben véglegessé válik, míg az őstermelőknek ki kell egészíte­niük. A NAV infóvonallal segít.

Telefonos ügyfélszolgálat segíti az adózókat 20-áig
A meghosszabbított nyitvatartás is segíti a minél pontosabb adóbevallásokat
Fotó: MH

Az szja-bevallás határideje idén is május 20-a, ameddig mindössze már csak három nap van hátra – hívta fel a figyelmet tegnap a honlapján a Nemzeti Adó-és Vám-hivatal (NAV).

Az utolsó napon minden budapesti és megyeszékhelyen lévő központi ügyfélszolgálat 20 óráig tart nyitva. Aki egyetért a tervezetben foglaltakkal és nem tesz semmit – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve –, annak május 20-a után automatikusan bevallássá válik a tervezete. A NAV évről évre egyre több adózó dolgát könnyíti meg azzal, hogy elkészíti a tervezetet.

A május 20-ai határidő azért is kiemelt jelentőségű, mert ezen a napon éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni az adóhatóság által készített szja-bevallási tervezetet. Ezt legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető webes felületen.

Április végéig több mint félmillió, ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán a bevallási tervezetét az adóhivataltól. Tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható.

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni úgyszintén május 20-ig.

Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok hívják a NAV Infóvonalát az 1819-es telefonszámon, ahol a hivatal munkatársai ma, május 18-án (szombaton) és holnap, május 19-én (vasárnap) 8 óra 30 perctől 13 óra 30 percig, május 20-án (hétfőn) 8 óra 30 perctől 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Felajánlott egy plusz egy százalék

A katolikus egyház és a kórházak az élen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette, tavaly hány adózó, összesen mekkora összegben ajánlotta fel a technikai számmal rendelkező egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat részére személyi jövedelemadója egy százalékát. Tavaly 1 millió 788 ezer felajánlás érkezett be összesen, 8,3 milliárd forint értékben. Ez elmaradt a 2016-os 8,5 milliárdtól, ám jóval több, mint a 2017-es 7,5 milliárd forintos összeg. A visszaesést nagy valószínűséggel az okozhatta, hogy a NAV a magánszemélyek helyett is elkészíti az adóbevallást. Tavalyelőtt a legtöbb felajánlást kapó húsz szervezet összesen 1 milliárd 134 millió forintot kapott 269 ezer adózótól, tavaly viszont már 1 milliárd 444 millió forint érkezett, több mint 313 ezer felajánlótól. Az egyházak javára 994 ezren, összesen 4,76 milliárd forintot ajánlottak fel. A legtöbben, 529 123-an a Magyar Katolikus Egyházat jelölték meg kedvezményezettnek, és összesen 2,51 milliárd forintról rendelkeztek. Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványa is bekerült a legmagasabb támogatást kapottak közé. A Nemzeti Tehetség Program részére 291 ezren, összesen 1,4 milliárd forintot ajánlottak fel. A civil listákat a kórházak, és más egészségügyi szervezetek és állatvédők vezetik. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kapta a legtöbb pénzt, második helyen a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány áll, a harmadik pedig a Bátor Tábor Alapítvány. (ZD)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom