Gazdaság

Vizsgálják a nádirtást

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hatásköre megállapítani, hogy a medertisztítás, partfalfelújítás és tisztító nádvágás elvégzése megfelel-e az előírásoknak

A balatonakali nádirtással kapcsolatos ügyben hatósági eljárást indítottak a természetkárosítóval szemben – derült ki Nagy István az Országgyűlés honlapján közzétett írásbeli válaszából.

Vizsgálják a nádirtást
Nagy István: Jogsértés esetén azonnal értesítik a hatóságot
Fotó: Hegedüs Róbert

A természeti értékek és területek őrzése, megóvása, károsításának megelőzése érdekében természetvédelmi őrszolgálat működik valamennyi nemzeti park igazgatósága szervezetében. Amennyiben a természetvédelmi őrök bármilyen természetvédelmi érdeket sértő tevékenységgel, cselekménnyel vagy annak kísérletével, arra tett előkészülettel találkoznak feladatellátásuk során, haladéktalanul megteszik a megfelelő intézkedéseket – olvasható Nagy István agrárminiszter írásbeli válaszában, amelyet Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő Hol tart a balatoni illegális nádirtással kapcsolatos hatósági vizsgálat? kérdésére adott. A tárcavezető szerint a lakossági bejelentéseket kivizsgálják, és jogsértés gyanúja esetén azonnal értesítik a hatóságot, például a kormányhivatalt vagy a nyomozó szervet.

Március elején jelent meg a sajtóban a hír, hogy valaki százötven méter hosszan, 8–12 méteres sávban letarolta a kiemelten védett nádast Balatonakali volt kempingjének partján. Ezzel kapcsolatban Nagy István jelezte, a nádirtás ügyében egyrészt a mederkezelői hozzájárulást megadó szervezet, azaz a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság rendelkezik hatáskörrel arra, hogy az ingatlantulajdonos által megvalósított nádirtást vizsgálja, hogy a medertisztítás, partfalfelújítás és tisztító nádvágás elvégzése megfelel-e az ebben az ügyben egyedileg meghatározott vízügyi előírásoknak. Mint írta, az agrártárca ezzel kapcsolatosan rendelkezik információval. Másrészt – folytatta – ahogyan azt már márciusban napirend előtti felszólalásra és írásbeli kérdésre válaszolva elmondta: a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala mint környezet- és természetvédelmi hatóság még 2019 februárjában eltiltotta az ingatlantulajdonost a további nádirtástól, majd 2019. március 7-én természetvédelmi bírság kiszabásával kapcsolatban indított hatósági eljárást a természetkárosítóval szemben.

Az említett eljárás folyamatban van, és amennyiben a veszprémi járási hivatal azt állapítja meg, hogy természetkárosítás történt, a természetkárosítás mértékének megfelelő összegű természetvédelmi bírságot szab ki, továbbá a természetkárosítás mértékétől függően büntetőfeljelentést is tehet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom