Gazdaság

Az állam szerepe nem korlátozódhat csak a közterhek beszedésére

Szükségszerű a digitalizáció az adózásban is

Nincsen olyan társadalom, ahol ne lenne valamekkora adóelkerülés, azonban nem mindegy, milyen módszerekkel érhető el a jogkövető magatartás, amire nagyobb hajlandóság mutatkozik akkor, ha ösztönzik, segítik is az adózót – mondta a Pénzügyi intézményrendszer és áfakihívások Magyarországon című konferencián tegnap Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke.

Az állam szerepe nem korlátozódhat csak a közterhek beszedésére
Domokos László: Több adó kulcsa is csökkent az elmúlt években
Fotó: Katona László

Előadásában beszélt arról is, az Állami Számvevőszék – elnöke útján – a Költségvetési Tanács munkájában véleményező szerepet tölt be, csak a tavalyi év során három alkalommal értékelte az adóhatóság munkáját, amelyhez és amelyben a digitalizáció jelentős szerephez kell hogy jusson, annak megjelenése szükségszerű. A számvevőszék elnöke hangsúlyozta egyúttal, az államnak nem csupán beszednie kell a közterheket, hanem úgy kell azokat felhasználnia, hogy azzal hozzáadott értéket képviseljen, többet nyújtva annál, mintha egyáltalán nem szedte volna be az adókat. Az adószerkezet az elmúlt években a kormányzati törekvéseknek köszönhetően változott, a fogyasztásra rakódó közterhek elősegítik a megtakarítást, azonban a számvevőszék elnöke rámutatott, az alacsony jövedelműek nem tudnak félretenni, ezt ellensúlyozta a kormány azzal, hogy az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját csökkentette. Domokos László kitért rá, több adó kulcsa is csökkent, a fogyasztói árak és az áfa csökkentése között semmilyen közvetlen összefüggés nincsen. Szólt arról is, az adózási morál javulásához az adóhatóság is hozzájárult a gazdaságfehérítő eszközeivel és az adófizetők minősítéseivel is. Csak az online pénztárgépek használata tíz évig egy-egy százalékkal növelheti a bruttó hazai összterméket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom