Gazdaság

Szijjártó Péter: A kelleténél lassabban haladnak a többirányú energiabeszerzést elősegítő beruházások

Kritikus kérdés a gázellátás

Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait, de ennek előfeltétele a szükséges infrastruktúra kiépítése, ez azonban a nemzetközi partnereken is múlik – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter Brüsszelben, az Egyesült Államok és az Európai Unió energiakonferenciáján.

Szijjártó Péter: A kelleténél lassabban haladnak a többirányú energiabeszerzést elősegítő beruházások
Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter és Szijjártó Péter
Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, Magyarország a földgázellátásának száz százalékát orosz importból fedezi, mivel az infrastruktúra jelenleg csak ezt teszi lehetővé. Elmondta, Közép-Európában az energiaellátás biztonsága továbbra is „rendkívül kritikus kérdés”, főleg, hogy közel sem haladnak megnyugtató ütemben azok a beruházások, amelyek segíthetnék a többirányú beszerzéseket. Rámutatott, hogy az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorciumtól, illetve Romániától függ, hogy megindulhat-e a kitermelés a fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Ugyanez a helyzet az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországba tervezett terminál esetében is – Magyarország megvásárolná a huszonöt százalékát, de az ajánlatot Zágráb még nem kommentálta érdemben. A kormány annak a lehetőségét is biztosítani kívánja, hogy középtávon a Török Áramlat vezetékből is földgázhoz juthasson az ország. Eközben az Európai Bizottság közölte, jelentősen nő az amerikai cseppfolyósított földgáz behozatala az unióba, az import mennyisége rekordot döntött márciusban 1,4 milliárd köbméterrel. Az LNG importja része a kereskedelmi konfliktust enyhítő stratégiának.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom