Gazdaság

Munkaerőhiányt említhet a Bézs-könyv

Hétindító. Európában áprilisra vonatkozó feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexeket tesznek közzé

A héten Európában a németországi ZEW hangulatindex és a beszerzési menedzserindexek, az Egyesült Államokban pedig a Bézs-könyv érdekelheti leginkább a pénzpiacokat.

A hét a New Yorki-i feldolgozóipari beszerzési menedzserindex-szel indul, Európában pedig ma teszik közzé a német ZEW üzleti hangulatmutatót, amely értékét illetően csökkenésre számíthatunk – mondta lapunknak Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Szerdán jelenik meg az amerikai februári külkereskedelmi mérleg, itt a januári 51,2 milliárdos hiány növekedésére számít az elemzői konszenzus, a várt érték 53,6 milliárd dollár.

A magyar idő szerint szerda este publikálásra kerülő Bézs-könyv számít azonban az egyik legjelentősebb piacmozgatónak a héten – hívta fel a figyelmet az elemző, hozzátéve, ez egyfajta hangulatjelentés az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed részéről, amelyben a tizenkét regionális körzet elemzését, várakozásait teszik közzé.

Nyeste Orsolya rámutatott, a Bézs-könyv tartalma egyben meghatározhatja a következő lehetséges kamatmódosítás irányát, legfontosabb megállapításai lehetnek az Egyesült Államokra is jellemző munkaerőhiány, valamint az a tény, hogy inflációs nyomás sem valószínűsíthető a tengerentúlon. Csütörtökön a márciusi amerikai kiskereskedelmi forgalom értékét közlik havi összevetésben, itt 0,8 százalékos bővülést vár a konszenzus.

Eközben Európában feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzserindexeket tesznek közzé áprilisra vonatkozóan, ezekre lapunk megjelenése idején még nincs előrejelzés, Nyeste Orsolya viszont azt mondta, Németországra különösen figyel a piac, hiszen a korábbi mutatók aggasztóak voltak, kérdéses, hogy megáll-e a csökkenés. A hét az előzőekhez képest kevésbé piacmozgató hatású számsorral, az amerikai lakásépítési engedélyekkel, illetve a megkezdett építkezések számával zárul nemzetközi téren.

Az Erste Bank szenior elemzője szerint idehaza egy jelentősebb mutatóra, az építőipar februári teljesítményére számíthatunk, ezt ma publikálja a Központi Statisztikai Hivatal.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom