Gazdaság

Kiemelt figyelem övezi az agráriumot

A szaktárca arra törekszik, hogy minél jobban segítsea gyümölcstermesztők versenyképességét

Többféle támogatást nyújt és biztosít jelenleg is a kormány állategészségügyi intézkedésekre, valamint a zöldség- és gyümölcs ágazat fejlesztéséhez. Nagy István agrárminiszter a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában közölte, minden lehetőséget megadnak a versenyképesség biztosításához.

Kiemelt figyelem övezi az agráriumot
Nagy István
Fotó: MH

Az állam mozgásterét a piaci folyamatok befolyásolásakor a hazai és uniós jogszabályi keretek szabják meg, az Agrárminisztérium pedig arra törekszik, hogy minden lehetőséget kihasználjon és minden eszközt megragadjon a hazai tojás­ágazatban tevékenykedő állattenyésztők, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztők versenyképességének biztosítására – olvasható az Országgyűlés honlapján közzétett írásbeli válaszban, amelyben Nagy István agrárminiszter reagált a jobbikos Gyöngyösi Márton kérdésére, amely így szólt: Drasztikusan emelkedett a tojás, a burgonya, a friss zöldség ára. Milyen intézkedésekkel segítené a szaktárca a termelőket, illetve a vásárlókat?

A tárcavezető jelezte, a héjastojás-import mennyisége 2018-ban 21,2 ezer tonna volt, a tojásimport az uniós tagállamokból származott. A friss zöldségek behozatalának mennyisége 234,5 ezer tonna volt tavaly, amelyből az étkezési burgonya (ideértve az újburgonyát is) 2018. évi importja 30,8 ezer tonnát tett ki. Nagy István kifejtette, az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint tenyészbaromfi fajok állatjóléti támogatásának keretösszegét százmillió forinttal emelte a tárca, így 2019-ben is kiemelt figyelmet fordítunk az állategészségügyi intézkedésekre. Ezen felül az állatbetegségek megelőzésének és felszámolásának támogatására tizenkétmilliárd forint (2018-ban tízmilliárd forint), az állati hullák biztonságos elszállítására 4,5 milliárd forint (2018-ban 3,6 milliárd forint) állt rendelkezésre. A tárcavezető megemlítette azt is, a zöldség- és gyümölcságazat 2018-ban 163,6 milliárd forint összegű közvetlen támogatásban részesült. Emellett a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére, a vízvédelmi célú, nem termelő beruházások, létesítmények kialakításának támogatására, fejlesztésére, a termelői csoportok és szervezetek létrehozására, a szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaságra, a rövid ellátási láncok és a helyi piacok kialakítására, fejlesztésére és promóciójára vonatkozó együttműködések támogatására összességében 67,38 milliárd forintot különítettek el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom