Gazdaság

Nincs sok esély a kamatemelésre

Hétindító. A vámháború jelentősen visszavetette Kína exportját

A hét két legkiemelkedőbb piacmozgatója a hazai inflációs mutatók alakulása, valamint az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése lesz.

A német külkereskedelmi adatok ma látnak napvilágot, ezek a számok piaci szempontból kevésbé, a magyar gazdaság szempontjából viszont meghatározó adatok – mondta lapunknak Blahó Levente, a Raiffeisen bank makrogazdasági elemzője. Ugyanezen a napon az Egyesült Államokban a gyáripari megrendelések mutatóit közlik, a februári érték hó/hó viszonylatban 0,5 pontos visszaesést mutathat a januári minimális bővülés után.

Az elemző felhívta rá a figyelmet, szerdán lesz az Európai központi Bank kamatdöntő ülése. Bár változtatásra nem számítunk, fontos, hogy Mario Draghi elnök hogyan értékeli a gazdasági helyzetet, változtat-e a kilátásokon – mondta.

Ezalatt az Egyesült Államokban az év/év alapú inflációs mutatót közlik, márciusra 1,8 százalékos emelkedést vár a piac a februári 1,5 százalék után. A maginfláció változatlanul 2,1 százalék, nincs inflációs nyomás, és a szintén szerdai kamatdöntő ülésen sem várható változás. Blahó Levente megjegyezte, kamatemelésre sem feltétlenül számíthatunk az évben, mert amíg tavaly decemberben úgy látták, hogy idén kétszer változhat ennek a mértéke, addig az idei mutatók alapján kérdéses, szükséges-e egyáltalán a módosítás még ebben az évben.

Csütörtökön jelenik meg a márciusi kínai év/év alapú inflációs mutató, itt 2,4 százalékra számíthatunk a februári 1,5 százalék után. Inflációs nyomás itt sincsen, a mutatót a romlandó áruk forgalmazása „tornázta feljebb”. Németországban ugyanakkor változatlan maradhat az 1,4 százalékos szint. Kína külkereskedelmi mutatója, amely pénteken jelenik meg, az Egyesült Államokkal való vámkonfliktus miatt fontos. Az export csökkenésének mérséklődésére és a mutató javulására számítunk, azonban az egyhetes holdújév miatt a január-februári összesített, illetve az első negyedéves számsor pontosabb és teljesebb képet adhat – tette hozzá Blahó Levente.

A héten idehaza ma jelenik meg a február havi külkereskedelmi mérleg, az előző havi érték 392 millió euró volt, a várakozás hatszáz millió euró. A másik, egyben a hét legmeghatározóbb mutatója az év/év alapú márciusi infláció, a mutató a februári 3,1 százalék után 3,4 százalékos lehet.