Életmód

Több száz helyen étkezhetünk féláron

A Torkos Csütörtök nemcsak az éttermek marketingfogása, hanem több nemzet régmúltra visszatekintő néphagyománya is

Közeledik a Torkos Csütörtök, amelynek keretében a jövő csütörtökön féláron ehetünk az ország csaknem ötszáz vendéglőjében. A megmozdulásnak nemcsak marketingcélja van, hanem a néphagyományokhoz – a farsanghoz, és a böjti időszakhoz – köthető.

kaja
Az ételek mellett az italokra is jár a kedvezmény (Fotó: MH)

Csaknem ötszáz étterem csatlakozott a Torkos Csütörtök rendezvényhez, amelynek keretében a jövő héten féláron fogyaszthatnak a vendégek az akcióhoz csatlakozott éttermekben – közölte a Magyar Turizmus Zrt. A félpénzes napon tavaly hatszáz étteremben ehettek az eredeti összeg feléért a vendégek, s az érdeklődést mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy százezer embert fogadtak az akcióhoz csatlakozó éttermek.

Az idén a Torkos Csütörtök lebonyolítása is az MT Zrt.-hez került, mivel a magyar turisztikai célpontok, a hazai gasztronómia és agrártermékek közös népszerűsítését tartják célravezetőnek. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozott éttermeknek azt kell vállalniuk, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt ötvenszázalékos kedvezményt adnak vendégeiknek. Külön erre az alkalomra készített, szűkített menüsorral az akcióban részt venni nem lehet, és a kedvezmény csak helyben fogyasztásra vonatkozik.

Az éttermeknek vasárnapig van lehetőségük bekapcsolódni a nagy sikernek örvendő megmozdulásba. Mind a résztvevők, mind az érdeklődők számára hasznos a Torkoscsutortok.itthon.hu internetes oldal, ahol böngészhetnek a vendéglők között, valamint itt regisztrálhatnak az akcióhoz csatlakozó egységek.
A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum vezérigazgatósága az idén nemcsak hazánk kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai előnyeire is. A néphagyomány szerint ugyanis Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti negyvennapos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad húst fogyasztani. Természetesen azok a vendégek is találhatnak kedvükre való fogásokat, akik ebben az időszakban már nem szeretnének húst enni, hiszen sok étterem változatos böjti ételeket is kínál majd a vendégeknek.


Amikor megengedett a habzsolás

 A Torkos Csütörtök a farsang különleges napjainak egyike, amely valaha része volt
a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy a közelgő nagyböjt előtt ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket, és megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni.

A rendszerváltást követően még évekig nem emlegették a Torkos Csütörtököt, mígnem a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, egyfajta vendéglői reklámfogásként az utóbbi években újjáélesztették hagyományát. Eredeti napja feltehetően a hamvazószerda előtti csütörtök.