Életmód

Rossz ötlet az őszi avarégetés

Kertbarát. Javasolt inkább a hasznos komposztálás

Az őszi hetek jellemzően sok növényi hulladékkal járnak, hiszen egyfelől a hamarosan meginduló lombhullás jár nagy mennyiségű levéllel, másfelől a szeptemberi metszések, sövénynyírások maradéka is a kertben ragad. A levelek, gallyak, ágak zavarók a kerítésen belül, ezért sokan égetéssel szabadulnának meg tőlük, ami nemcsak rossz ötlet, de számos településen szabálysértésnek is minősül.

A sokszor nedves zöldhulladék alacsony hőfokon, nagy füsttel ég, így nagy mennyiségű káros anyag szabadul fel belőle. Ilyen ártalmas anyag a szén-monoxid és az egyik legveszélyesebb égéstermék, a benzopirén. A rögtönzött kerti máglyák füstje tehát káros a közelben tartózkodók egészségére, de környezetbarátnak sem nevezhető, mindemellett gyakori konfliktusforrás a szomszédokkal, utcabeliekkel. Sokan tévesen úgy tartják, hogy az elégetett avar hamuja jótékony hatással van a termőföldre, ez azonban nem feltétlenül igaz, nagyobb mennyiségben pedig kifejezetten káros lehet. Sajnos olykor a kerti tüzelés alkalmával egyéb szemét – papír, műanyag, textilholmik – is a tűzre kerülnek, fokozva a káros hatást. Az avarégetést Európa-szerte sok helyütt tiltják, hazánkban Budapesten 2011. december elseje óta tiltott tevékenység, a fővároson kívül pedig az egyes önkormányzatok saját rendeletben hozhatnak szabályozást a kérdésben, ezért érdemes tájékozódni, mielőtt valaki nekiállna a tűzgyújtásnak, mert pénzbüntetés is lehet a füstölés vége.

No de ha nem lehet tüzelni, akkor mit tehetünk? A hulladék elégetésének legjobb alternatívája a komposztálás, amely környezetbarát és hasznos módszer. A komposztáláshoz csupán egy komposztláda és egy, a halom átforgatásához szükséges vasvilla kell, és persze néha nedvesíteni szükséges a kupacot. A komposztálás eredményeképpen néhány hónap múlva értékes és vegyszermentes tápanyaghoz juthatunk. Sok településen tartanak ősszel avargyűjtési akciót, amelyek során gyakran térítésmentesen szállítják el a bezsákolt halmokat. Érdemes tehát az őszi kerti munkákat lehetőség szerint ezekhez az ak­ciókhoz igazítani. Azt javaslom, válasszanak környezetbarát és veszélytelen alternatívát a kerti hulladék kezelésére, még akkor is, ha esetleg a lakóhelyükön nem tilos az avarégetés.