Életmód

Rekordok könyve: idén ősszel gyűlik össze a legtöbb babakocsis futó!

A mozgalom ötlete Nyári Zsolt és Nyári Fruzsina fejéből pattant ki

Mindennek fel lehet állítani a Guinness rekordját, miért éppen a babakocsis futásnak ne lehetne? Éppen erre készül két lelkes fiatal ősszel, a 29. Wizz Air Budapest Félmaraton mellett megrendezett Ligetkörön. A cél az egy eseményen részt vevő legtöbb babakocsis futó magyarországi Guinness rekordját felállítani. Persze ez a dolog alapvetően messze többről szól, mint egy a rekordkísérlet…

Az a gondolat ugyanis, hogy ha megszületett a baba, akkor attól kezdve anyukának évekig csak a mókuskerék jut sportolási lehetőségként, már a múlté. Nem csak a napról napra ismétlődő mindennapos rutinfeladatok ketrecében lehet futkosni végkimerülésig. Egyre népszerűbb – szerencsére – az a felfogás, hogy gyermekvállalás után sem kell abbahagyni kedvenc sportodat. Nem kell elhagyni magadat, testileg és lélekben is fiatal maradhatsz – és főképpen nem szükséges választani olykor a sport és a családi együttlét között sem. A legjobb példa erre, amikor apa és anya együtt fut, és közben tolnak egy babakocsiban egy mosolygó porontyot…


Fuss babakocsival! – a mozgalom

Nyari Fruzsina allo kicis
, tehát nem tétlenkednek. Meggyőzik a fiatal anyukákat, hogy nem kell otthon gubbasztani azért, mert gyermek született. Vonják csak be őt is nyugodtan a mókába, és fussanak babakocsival! Így együtt a család, nem szenvednek hiányt a sportban – kerek a világ.

Ez már önmagában is csodálatos és tiszteletre méltó, azonban ők nem elégednek meg annyival, hogy csak egy klub, egy mozgalom a sok közül az övék – persze, hogy nem! Hiszen épp ez a lényeg, hogy ők ugyanaz az örökké életvidám, mosolygós emberek, akik voltak régen, s tettrekészségük, életörömük csak nőtt azzal, hogy egy új családtag is osztozhat a mókában.Rekordkísérlet a Ligetkörön

Kitalálták hát, hogy egy nagy tettel demonstrálják ezt a nagyszerű életérzést, amit a picivel való futás jelent számukra. Elhatározták, hogy magyarországi Guinness rekordot fognak felállítani, méghozzá babakocsival! Bár eddig is láthattunk gyerekkocsit toló futó anyukát vagy apukát futóeseményeken, de ők a 29. Wizz Air Budapest Félmaratonra, illetve ott a Ligetkörre időzítették a nagy dobást szeptember 14-ére: megpróbálják elérni, hogy az övék legyen a “legtöbb babakocsis futó egy eseményen” kategória csúcsa.

És innentől lehet kicsit bolondítani a dolgot, hiszen a táv alig több 3 kilométernél, nem verseny, tehát van mód vigyázni egymás lábára és kerekére. Így aztán nem kell spéci “futó” babakocsi, jó lesz anyukáink mély, fekvő kocsija is, ha bírja a strapát, sőt! Lehet kicsi, nagy, ikerkocsi – ha biztonságosan lehet vele kocogni, akkor már jó.  Mindegy, csak legyen a Ligetkörön minél több babakocsis futó, szülessen meg az a rekord – természetesen a legnagyobb biztonságban, hiszen az a legfontosabb! Ennek érdekében van néhány tudnivaló, amit nem árt szem előtt tartani. Ha részt vennél ebben a nagyszerű kísérletben, akkor végezetül olvasd el ezeket! Bár anyaként alighanem egyértelműek ezek a szabályok számodra is, hiszen egyetlen dologról szólnak: vigyázz a babára!

 

Babakocsis futás biztonsági feltételei

Ha úgy döntesz, hogy babakocsival futsz, sose feledd, hogy sokkal nagyobb körültekintést igényel a futásod, mint mikor egyedül vagy. A babád biztonsága a legfontosabb, és az hogy mind a ketten jól érezzétek magatokat. 1. A verseny előtt mindenképp próbáld ki milyen babáddal futni. Ne a versenyen teszteld!

 2. Indulás előtt ellenőrizd a babakocsit! (A kerekek a helyén vannak-e, fel vannak-e fújva megfelelően, a fék működik-e, biztonsági karpánt megvan-e stb.)

 3. A starthoz állás előtt mindenképp kösd be babádat a babakocsiba!

 4. Babád védelmére a verseny alatt különösen figyelj! Vigyél neki frissítőt! Óvd a szélsőséges időjárástól, gondoskodj napvédelemről a melegben, és esővédőről esős idő esetén!

 5. A versenyeken lehetőleg az utolsó sorokból induljatok, a tömeget elkerülve!

 6. Ügyelj az úthibák kikerülésére, aszfalton található szintkülönbségekre, padkákra, macskakőre stb.

 7. Ne fuss közel az előtted haladóhoz! Hagyj kb. 2 méter távolságot.

 8. Az útra figyelj és ne a körülötted lévő szurkolókra!

 9. Ne szlalomozz a futók között babakocsival!

 10. Váltó pontoknál és frissítő pontoknál különösen figyelj a babakocsira, nehogy felborítsák a tumultusban.

 11. Rövidebb távú versenyeken javasolt a részvétel babakocsis futóknak.A verseny során mindig tartsd szem előtt, hogy babád biztonsága az első! Ebben a sportágban a részvétel a legfontosabb, nem a sebesség és az idő.