Életmód

Vajon a felvágás módja befolyásolja az étel ízét?

Szokatlan kutatás

A kutatások azt mutatják, hogy az ételek formája és aprításának módja jelentősen befolyásolhatja az ízérzékelést. A tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy például a hagyma vagy a fokhagyma aprítása olyan enzimeket aktivál, amelyek olyan aromákat szabadítanak fel, amelyek fokozzák az ízt. Minél finomabbra aprítják az ételt, annál több aromás anyag szívódik fel azonnal, így intenzívebbé válik az íze.

Vajon a felvágás módja befolyásolja az étel ízét?
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Silas Stein

Továbbá az étel állaga is jelentős szerepet játszik. Kutatások kimutatták, hogy a lekerekített zöldségeket lédúsabbnak és vonzóbbnak érzékeljük, míg a kockára vágottak kevésbé étvágygerjesztőnek tűnhetnek.

Így az étel felszeletelési módja nemcsak a megjelenését befolyásolja, hanem az ízérzékelését is, rávilágítva a kémia és a pszichológia közötti kölcsönhatás összetettségére az ételről alkotott képünkben.

Kapcsolódó írásaink