Életmód

Gyilkos grapefruitlé

Grapefruitlé ölhet, és erre bizonyítékok is vannak

Néha a legjóindulatúbb külsőségek is rejthetnek potenciális veszélyeket. Vegyük például a grapefruitlevet, amit esetleg a reggeli étkezéshez fogyaszt. A legtöbb ember számára ez finom, meglehetősen egészséges, és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal - írja az ScienceAlert. 

Gyilkos grapefruitlé
Fotó: NorthFoto

Ha azonban rossz gyógyszerrel keverjük össze, a grapefruit potenciálisan halálos lehet. Egyre több kutatás kimutatta, hogy a grapefruitban nagy koncentrációban megtalálható furanokumarinok nevű kémiai vegyületcsoport két tagja csökkentheti vagy fokozhatja bizonyos gyógyszerek felszívódását. Ez azt eredményezi, hogy a szervezetben veszélyesen alacsony - vagy, ami gyakrabban fordul elő, veszélyesen magas - szinteket érhetünk el ezekben a gyógyszerekben.

Ahogy Shiew Mei Huang, az FDA farmakológusa elmagyarázta, "a lé több gyógyszert enged a vérbe... Ha túl sok gyógyszer van a vérben, több mellékhatás jelentkezhet".

A szervezet egy Cytochrome P450 3A4 (vagy CYP3A4) nevű enzimet termel, főként a májban és a vékonybélben. Ez az enzim segít a szervezetének lebontani a kis idegen molekulákat, például a toxinokat vagy a gyógyszereket, hogy ki tudja őket üríteni. Számos gyógyszer metabolizálásában döntő szerepet játszik.

A furanokumarinok zavarják a szervezet azon képességét, hogy a CYP3A4-et (és a citokróm P450 enzimcsalád más tagjait) termelje vagy hatékonyan használja. Már egyetlen pohár grapefruitlé is zavarhatja a CYP3A4 működését, ismételt fogyasztása pedig csökkenti a CYP3A4 májaktivitását.

Ez viszont zavarja a szervezet azon képességét, hogy bizonyos szájon át szedhető gyógyszereket metabolizáljon. Több gyógyszer kerül a vérébe, és hosszabb ideig marad a szervezetében, ami túladagolási hatást vált ki, még akkor is, ha a megfelelő adagot vette be. Az érintett gyógyszerfajták pedig széles skálán mozognak, a koleszterin- és vérnyomáscsökkentőktől kezdve a rákgyógyszereken át a szorongásoldó gyógyszerekig.

Ennek az eredményei elég drámaiak lehetnek. Szapora szívverés, az izomszövet lebomlása, csontvelő-toxicitás, légszomj, gyomor-bélrendszeri vérzés és veseelégtelenség mind-mind a furanokumarinok által érintett gyógyszerek némelyikének szövődményei.

Szélsőséges, de szintén ritka esetek esetén ezek a kölcsönhatások végzetesek lehetnek.

Egyes gyógyszerekkel a grapefruitnak éppen ellenkező hatása lehet. A fexofenadinnal például - egy antihisztaminnal - a grapefruit fogyasztása csökkenti a gyógyszer hatékonyságát. Bár a lehetséges mellékhatások nem olyan súlyosak, természetesen nem ideális, ha hirtelen azt tapasztalja, hogy az allergiagyógyszere nem olyan hatékony, mint amilyenre szüksége lenne.

Ha fontos gyógyszert szedsz, nem feltétlenül kell kerülnöd a grapefruitot, mintha vámpír lennél, és a grapefruit szenteltvíz lenne. De kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét, ha tisztában kell lennie a lehetséges kölcsönhatásokkal, és mindenképpen olvassa el a gyógyszerekkel együtt adott információkat.

És talán csak egy pohár vízért nyúljon, hogy leöblítse.

Kapcsolódó írásaink

A titokzatos kék emberek

ĀA házaspárnak hét gyermeke született, és közülük négynek, akárcsak az apjuknak, kék volt a bőre

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom