Életmód

New Yorkban már a szeszmentes kocsmák a menők

Amerikában és az Egyesült Királyságban is drasztikusan csökkent az alkoholos italok iránti kereslet az elmúlt években. Az alkoholgyártók egy része már reagált is erre. A hagyományos termékeik mellett kezdenek átállni a csökkentett alkoholtartalmú, vagy a teljesen alkoholmentes italok gyártására.

New Yorkban már a szeszmentes kocsmák a menők
Angliában óriási gond az italozás, de ott is egyre többen akarnak leszokni az alkoholról
Fotó: AFP / Paul Faith

Főleg a fiatalokban kezd egyre jobban tudatosulni, hogy számtalan betegség okozója az alkohol, de a plusz kilók is részben az alkoholfogyasztás számlájára írhatók. Ezért egyre többen mondanak le a munka utáni esti italozásról - írja a BBC.

Az angol statisztikai hivatal, a British Office of Nationals Statistics legutóbbi felmérése során a megkérdezett 20 év alatti fiatalok 56.9 százaléka válaszolta, hogy már több, mint egy hete nem ivott semmilyen alkoholt. Eddig ez volt a legjobb eredmény a 10 éve indított felmérés történetében. Amerikában is hasonló a helyzet. Az International Wine and Spirits Record legújabb adatai szerint az amerikai felnőttek több, mint 52 százaléka kezdi csökkenteni az alkoholfogyasztását.

A tendenciát már az alkoholgyártók is tudomásul vették. A hírre a leggyorsabban a Heineken reagált, a holland székhelyű óriáscég két éve dobta piaca 0,0 százalékos alkoholmentes sörét. A gin gyártó Gordon is ekkor rukkolt elő a nagyon alacsony alkoholtartalmú dobozos gin tonikjával. Ezt azóta sem bánhatták meg, mert az alkoholban szegény italokon már négy éve is 1,548 milliárd dollárt lehetett keresni. A piaci előrejelzés szerint 2022-re az alkoholmentes termékek piaca akár 2,090 milliárd dollár is lehet. Igény már nálunk is van erre, de a hazai vendéglátók egyelőre óvatosak, kockázatot látnak benne. Haladás viszont, hogy Budapest szórakozónegyedében az egyik hazai sörgyártó alkoholmentes sörének reklámjával is lehet találkozni.

New Yorkban zöldség jár az alkohol helyett

A brooklyni Getaway bárban semmilyen alkoholtartalmú italt nem lehet kapni. Innen még a sört is száműzték, mert egyes amerikai márkák minimális alkoholtartalommal gyártják a mentes változatokat is. A tulajdonosok valamiért a laptopokat sem engedélyezik a szórakozóhelyen.

„New Yorkban talán egyetlen másik szórakozóhely sincs, ahonnan teljesen ki van tiltva az alkohol. Azért nyitottunk meg áprilisban, mert egyre többen hiányolták az ilyen helyeket” - tudatta a BBC-vel a tulajdonos, Sam Thonis. 

„Nálunk nulla százalékos minden, szóval itt nem áll fenn az a veszély, hogy alkoholgőzös lehelettel ül valaki mellettünk a bárpultnál. Mindemellett büszkék vagyunk arra, hogy az emberek nálunk igazi bárban érezhetik magukat. Nincs hangoskodás, de itt bunyótól sem kell tartani” - folytatta a tulajdonos, aki társával a nyitás előtt sokat izgult, hogy nem lesz vendégük. Szerencsére az üzlet azonnal beindult, züllött figurák helyett kismamák és diákok érkeztek az üzletbe, nem is kevesen.

Amerikában nem ez az első ilyen bár, hasonló nyílt nemrég Portlandben, Illinois és Maine államokban is. Londonban a Redemption kocsmában várják az alkohol nélkül is mulatni tudó vendégeket. Az ír fővárosban, Dublinban az év elején nyitott ki a szintén alkoholmentes termékeket áruló The Virgin Mary bár.

A The Virgin Bar Bloody Mary-jében sok a paradicsomlé, de egy csepp alkohol sem kerül bele
A The Virgin Bar Bloody Mary-jét sok paradicsomlével, zöldségekkel kínálják, de egy csepp alkohol sem kerül bele
Forrás: AFP / Artur Widak

Már régen is üzlet volt

A 19. század végén, a viktoriánus Angliában is voltak alkoholmentes kocsmák. Ezek nyitását a különböző, absztinenciát hirdető aktivisták szorgalmazták, de akkoriban nem voltak túl népszerűek. Manchester északi részén az 1890-ben alapított Fitzpatrick’s Temperance nevű kocsma még mindig létezik. Itt különböző gyökerekből, bojtorjánból és pitypangból készült söröket kínálnak.

Liverpool új, szeszmentes kocsmájának a neve, mivel alkoholt nem árulnak benne, nem drink, hanem Brink bár. Az üzletet  Vilmos herceg hitvese, Katalin hercegnő szenvedélybeteget támogató alapítványa, az Action on Addiction hozta létre. Olyan dolgozókat is alkalmaz a vezetőség, akik korábban szenvedélybetegséggel küzdöttek, de már sikerült leszokniuk az alkoholról.

Katalin hercegnő a patrónusa a Brink bárnak, ahol maga is megkóstolta az italokat
Katalin hercegnő a fővédnöke a Brink bárnak, melynek kínálatát maga is megkóstolta 
Forrás: AFP / Mark Large

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom